Αναλύουμε τους κύριους προμηθευτές όπλων του Ισραήλ και την αντίκτυπη της στρατιωτικής βοήθειας στις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής.
Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, είναι ο βασικός προμηθευτής όπλων στο Τελ Αβίβ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε διορία 30 ημερών στον Νετανιάχου για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, αλλιώς θα εξετάσει την αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας (key001). Αν και η προθεσμία λήγει μετά τις αμερικανικές εκλογές, οι ΗΠΑ δίνουν με αυτόν τον τρόπο τις ευλογίες τους στο Ισραήλ να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα, ενώ προσπαθούν να αποφύγουν τη διεύρυνση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
Τον Μάιο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι σκεφτόταν να σταματήσει ορισμένες αποστολές όπλων προς το Τελ Αβίβ εάν προχωρούσε η εισβολή στη νότια πόλη Ράφα. Αν και άλλες χώρες έχουν μειώσει δραστικά τη στρατιωτική τους βοήθεια το περασμένο έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν το έκαναν (key002). Η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη είναι καθοριστική για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, με αποστολές αιμοδοσίας που περιλαμβάνουν κατευθυνόμενες βόμβες, πύραυλους και μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν συνεισφέρει επίσης σημαντικά στην προμήθεια όπλων προς το Ισραήλ, με τη Γερμανία να παρέχει το 30%, και την Ιταλία να σταματά τις αποστολές από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Η βρετανική κυβέρνηση έχει αναστείλει ορισμένες εξαγωγές στρατιωτικών αγαθών, ενώ η Ισπανία έχει καλέσει σε εμπάργκο, έχοντας διακόψει τις εξαγωγές όπλων από τότε.
Ο Γάλλος προεδρός Εμανουέλ Μακρόν έχει επισημάνει την ανάγκη τερματισμού των εξαγωγών όπλων προς το Ισραήλ στο πλαίσιο των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός.