Έχει τεράστια απόσταση η μετάβαση από το σύνθημα στην προσπάθεια υλοποίησης της ιδέας, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε σχέση με μια ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως θεωρεί τη δημόσια συζήτηση επί της κατάληξης και της πολιτικής πτυχής «πρόωρη». Εργαζόμαστε, είπε, να αυξηθεί η συμβατότητά μας με κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Κόμπος, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής, το βράδυ της Παρασκευής, σε εκδήλωση του ΤΕΠΑΚ και του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολιτικών Επιστημόνων και Δημόσιας Διοίκησης με θέμα «Κυπριακή Δημοκρατία. Γέφυρα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα συζητούνται γύρω από την πιθανότητα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
Όπως είπε, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός του τρόπου με τον οποίον η χώρα προσπαθεί να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες και να διασφαλίσει τα συμφέροντά της με το πολιτικό κομμάτι. «Το πρώτο σκέλος σου δίνει τη δυνατότητα, την κατάλληλη στιγμή, αν κριθεί ότι πρέπει, να μπορείς να προχωρήσεις στο δεύτερο βήμα», ανέφερε και σημείωσε ότι αν δεν κάνεις την προεργασία στο πρώτο βήμα, «στο δεύτερο βήμα θα σου πουν απλά κύριε δεν είσαι έτοιμος».
Επιπλέον, ο κ. Κόμπος εξήγησε ότι, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στην Μέση Ανατολή, υπάρχουν «κάποια πολύ σοβαρά προβλήματα» με τους δυο βασικούς προμηθευτές του εξοπλιστικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή τη Ρωσία και το Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι πρέπει να κινηθούν συμπληρωματικές κατευθύνσεις ώστε να μην απολέσουν την αποτρεπτική τους δυνατότητα. «Υπάρχει πλέον αυτή η σχέση με τις ΗΠΑ και ευελπιστούμε ώστε να προκύψουν και κάποια οφέλη, ως προς το εξοπλιστικό».
Αυτό που κάνουμε και το λέμε δημόσια, κατέληξε ο κ. Κόμπος, «είναι ότι προσπαθούμε να ενισχύσουμε αμυντικές δυνατότητες, τις οποίες οπωσδήποτε έχουμε ανάγκη, χρησιμοποιώντας τις σχέσεις που προσπαθούμε να αναπτύξουμε».