Η θητεία του «ιστορικού» καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι ως επικεφαλής αυστριακής κυβέρνησης υπήρξε η μακροβιότερη μεταπολεμικά

Η θητεία του «ιστορικού» καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι ως επικεφαλής αυστριακής κυβέρνησης υπήρξε η μακροβιότερη μεταπολεμικά

Η εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης που του ανέθεσε χθες ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, δίνει στον εντολοδόχο πλέον καγκελάριο, τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς μία δεύτερη ευκαιρία να παρατείνει, με μία δεύτερη περίοδο, τη θητεία του ως επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης. Θητεία που, με τους μόλις 17 μήνες παραμονής του στην εξουσία, υπήρξε η συντομότερη ενός Αυστριακού καγκελάριου μεταπολεμικά.

Ως ο 14ος ομοσπονδιακός καγκελάριος στη μεταπολεμική Αυστρία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ηγήθηκε της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τέλη του περασμένου Μάιου που επήλθε η διάλυσή της εξαιτίας της “Υπόθεσης Ίμπιζα”, του σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο φέρεται να ενέχεται ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Με τα μόλις 31 χρόνια του, όταν ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2017 επικεφαλής της κυβέρνησης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν ο πρώτος και μοναδικός στην αυστριακή ιστορία καγκελάριος κάτω των 40 ετών, όπως επίσης ο νεότερος σε ηλικία αρχηγός κυβέρνησης σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Συγκριτικά πρώην Αυστριακοί καγκελάριοι που είχαν βρεθεί στο αξίωμα αυτό σε σχετικά νεαρή ηλικία ήταν ο Λέοπολντ Φιγκλ (καγκελάριος προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα μεταξύ 1945-1953) που είχε αναλάβει σε ηλικία 43 χρόνων και ο σοσιαλδημοκράτης ‘Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ (2007-2008) που ήταν 46 χρόνων όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του επικεφαλής της κυβέρνησης.

Αλλά και τη στιγμή που θα αναλάβει εκ νέου καγκελάριος της χώρας του, έπειτα βέβαια από την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων για σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού — που αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες — ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα είναι με τα 33 χρόνια του, και πάλι ο νεότερος σε ηλικία αρχηγός κυβέρνησης πανευρωπαϊκά και διεθνώς.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως την μακροβιότερη θητεία ως επικεφαλής κυβέρνησης στην Αυστρία μετά το 1945, είχε ο “ιστορικός” καγκελάριός της, ο σοσιαλιστής Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος παρέμεινε στην εξουσία για συνολικά 157 μήνες, μεταξύ 1970 και 1983, και ακολουθεί, με 127 μήνες, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος και μεγάλος φίλος της Ελλάδας Φραντς Βρανίτσκι μεταξύ 1986 και 1997.

Για συνολικά 96 μήνες (μεταξύ 1953 και 1961) κυβέρνησε ως Αυστριακός καγκελάριος ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα Γιούλιους Ράαμπ, και έπονται ο σοσιαλδημοκράτης Βέρνερ Φάιμαν, καγκελάριος για 89 μήνες, μεταξύ 2008 και 2016, και για 87 μήνες (1945-1953) ο Λέοπολντ Φιγκλ του Λαϊκού Κόμματος.

Τη συντομότερη θητεία, στη δεύτερη θέση μετά τον Σεμπάστιαν Κουρτς (17 μήνες μεταξύ 2017 και 2019), είχε ως καγκελάριος ο σοσιαλδημοκράτης Κρίστιαν Κερν με 20 μήνες στο διάστημα 2016-2017.

Σε σχέση με τη διάρκεια της θητείας των κομμάτων ως επικεφαλής αυστριακών κυβερνήσεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (που μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ονομαζόταν Σοσιαλιστικό) με συνολικά 496 μήνες, και ακολουθεί το Λαϊκό Κόμμα, που ηγείτο κυβερνήσεων (σ.σ. των οποίων ο επικεφαλής καγκελάριος προερχόταν από το ίδιο) επί 391 μήνες.

Στο πλαίσιο της εντολής που ανέλαβε χθες από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν — τον οποίο και πρόκειται να ενημερώνει σε μόνιμη βάση για την πορεία των επαφών και διαπραγματεύσεων του — ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και εντολοδόχος καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ήδη σήμερα τις πρώτες διερευνητικές συνομιλίες με τους αρχηγούς των δύο από τα τέσσερα άλλα κόμματα της νέας Βουλής.

Επρόκειτο διαδοχικά, για την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ και τον νέο αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ενώ αύριο Τετάρτη θα έχει συναντήσεις αντίστοιχα, με τον επικεφαλής των Πράσινων (που θεωρείται και ο πιθανότερος μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος του) Βέρνερ Κόγκλερ και με την αρχηγό του ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει την ευχέρεια τριών επιλογών για τον κυβερνητικό εταίρο του, καθώς ο ίδιος θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 92 εδρών, στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής, τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες (δεύτερο σε δύναμη κόμμα), όσο με το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως επίσης με τους Πράσινους.

Οι συγκεκριμένες πλέον διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία κοινού κυβερνητικού προγράμματος με τον ενδεχόμενο μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο του, που θα ακολουθήσουν έπειτα από τις πρώτες διερευνητικές επαφές του εντολοδόχου καγκελάριου, προδιαγράφονται δύσκολες και χρονοβόρες.

Για τον σχηματισμό του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων που ανέλαβε στις 18 Δεκεμβρίου 2017 και ο οποίος παρέμεινε μόνον 17 μήνες στην εξουσία και διαλύθηκε έπειτα από την καταγγελία της κυβερνητικής συνεργασίας από μέρους του επικεφαλής του, του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν απαιτηθεί διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων που είχαν διαρκέσει σχεδόν δύο μήνες, έπειτα από τις εκλογές της 15 ης Οκτωβρίου 2017.

Η διάρκειά τους αυτή ανταποκρινόταν στον μέσο όρο του χρόνου που είχε απαιτηθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης στις συνολικά 14 μεταπολεμικές κοινοβουλευτικές περιόδους στην Αυστρία και ο οποίος ανερχόταν σε 60 ημέρες.

©Πηγή: amna.gr

Loading