Οι τόνοι ανεβαίνουν ανάμεσα στο Παρίσι και την Τεχεράνη για τους κρατούμενους στο Ιράν Γάλλους ερευνητές

Οι τόνοι ανεβαίνουν ανάμεσα στο Παρίσι και την Τεχεράνη για τους κρατούμενους στο Ιράν Γάλλους ερευνητές

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Ιράν στο Παρίσι για να καταγγείλει την “απαράδεκτη φυλάκιση” τους τελευταίους έξι και πλέον μήνες δύο Γάλλων πανεπιστημιακών, εκ των οποίων η μια άρχισε απεργία πείνας.

Το Παρίσι επανέλαβε “το αίτημα της Γαλλίας οι συμπατριώτες μας Φαριμπά Αντελχάχ και Ρολάν Μαρσάλ να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι και οι ιρανικές αρχές να επιδείξουν πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την κατάσταση των δύο Γάλλων”, υπογράμμισε το υπουργείο στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε την “πολύ μεγάλη ανησυχία του για την κατάσταση της Φαριμπά Αντελχάχ που έπαψε να τρέφεται, ενώ υποστήριξε εκ νέου το αίτημά του για προξενική πρόσβαση, η οποία δεν της έχει επιτραπεί έως τώρα”, προσθέτει.

Ο Γαλλο-ιρανή ανθρωπολόγος Φαριμπά Αντελχάχ, με εξειδίκευση στον σιιτισμό, άρχισε απεργία πείνας, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Κέντρο Διεθνών Ερευνών (CERI) του Sciences Po Paris, στο οποίο εργάζεται.

Η Αυστραλή πανεπιστημιακός Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ, με ειδίκευση στη Μέση Ανατολή, η οποία κρατείται μαζί με την Αντελχάχ, άρχισε επίσης απεργία πείνας έπειτα από φυλάκιση 15 μηνών. Οι δύο ερευνήτριες κατηγορούνται για “κατασκοπεία”.

Αυτή η απεργία πείνας συνοδεύεται και από απεργία δίψας, σύμφωνα με άλλες πηγές, ανάμεσά τους η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Σε ανοικτή επιστολή που απηύθυναν στο Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν (CHRI), που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη, οι δύο ερευνήτριες δηλώνουν ότι υπέστησαν “ψυχολογικά βασανιστήρια” και “πολλές παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους”.

Εκτός από την Μουρ-Γκίλμπερτ και την Αντελχάχ, ένας συνάδελφος της τελευταίας, ο Ρολάν Μαρσάλ, με ειδίκευση στο Κέρας της Αφρικής και ερευνητής στο CERI, κρατείται στο Ιράν από τον Ιούνιο κατηγορούμενος για “συνωμοσία κατά της εθνικής ασφάλειας”.

Στις 10 Δεκεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει ήδη την “άμεση” απελευθέρωση των δύο Γάλλων ερευνητών, καταγγέλλοντας μια “απαράδεκτη” κατάσταση.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play