Η Βενεζουέλα καταγγέλλει την ανάκληση αδειών από τις ΗΠΑ σε πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου και αερίου

Η Βενεζουέλα καταγγέλλει την ανάκληση αδειών από τις ΗΠΑ σε πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου και αερίου

Το Καράκας ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην ανάκληση αδειών που είχε δώσει «σε διεθνικές εταιρείες πετρελαίου και αερίου», παρέχοντάς τους έτσι κατ’ εξαίρεση τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα, παρά τις κυρώσεις και το πετρελαϊκό εμπάργκο που επιβάλλει προκειμένου να εκδιώξει από την εξουσία τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρεται ονομαστικά στις εταιρείες, όμως, μετά την ανάκληση στα τέλη Φεβρουαρίου άδειας της αμερικανικής Chevron, δεν απέμεναν πλέον παρά οι ευρωπαϊκές Repsol (Ισπανία) και Maurel & Prom (Γαλλία), σύμφωνα με ειδικούς.

«Διατηρούμε επικοινωνία με πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου και αερίου που δραστηριοποιούνται στη χώρα», οι οποίες «ενημερώθηκαν, τις τελευταίες ώρες, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για την ανάκληση των αδειών τους», ανέφερε η αντιπρόεδρος της χώρας Ντέλσι Ροδρίγκες μέσω Facebook.

Ωστόσο, εταιρείες που παραβιάζουν το εμπάργκο ή αμερικανικές οδηγίες διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η αμερικανική κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, δεν αναγνωρίζει την επανεκλογή του κ. Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου, τάσσεται στο πλευρό της αντιπολίτευσης, η οποία καταγγέλλει απάτη και λέει πως κέρδισε εκείνη.

Ο πρόεδρος Τραμπ απειλεί οποιαδήποτε χώρα αγοράσει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα πως θα υποστεί αύξηση κατά 25% των τελωνειακών δασμών σε όλα τα προϊόντα της που εξάγονται στις ΗΠΑ.

Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου στην υφήλιο, όμως η παραγωγή της, που είχε φθάσει στην κορύφωση τα χρόνια του 2000 – 3,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ρεκόρ – δεν ξεπερνά σήμερα το 1 εκατ. βαρέλια, κάτι που η αντιπολίτευση αποδίδει στην κακοδιαχείριση κι η κυβέρνηση στις αμερικανικές κυρώσεις.

Το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 80% τα οκτώ χρόνια συνεχόμενης ύφεσης (2014-2021), λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Loading

Play