Η Βουλγαρία γιόρτασε σήμερα την 114η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 1908, μετά από μια προσευχή στην ιστορική εκκλησία των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων στη μεσαιωνική πρωτεύουσα της χώρας Τάρνοβο (βορειοκεντρική Βουλγαρία), ο πρίγκιπας Φερδινάνδος Α’ διάβασε ένα μανιφέστο που διακήρυξε το υποτελές Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας ένα βασίλειο ανεξάρτητο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας απαιτούσε σημαντικές προσπάθειες από τη βουλγαρική διπλωματία για να εξασφαλίσει την αναγνώριση από τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστροουγγαρία, την Τουρκία και τη Ρωσία. Στο τέλος του ρωσοτουρκικού πολέμου 1877-1878, η προκαταρκτική Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου της 3ης Μαρτίου 1878 τερμάτισε 482 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας στη Βουλγαρία, αλλά δεν την έκανε ανεξάρτητο κράτος.
Το άρθρο 6 της εν λόγω Συνθήκης ανέφερε τη Βουλγαρία ως «αυτόνομο υποτελές Πριγκιπάτο». Το άρθρο 1 της Συνθήκης του Βερολίνου της 1ης Ιουλίου 1878 επιβεβαίωσε αυτό το καθεστώς, ορίζοντας τη Βουλγαρία ως «αυτόνομο και υποτελές Πριγκιπάτο υπό την επικυριαρχία της Αυτοκρατορικής Μεγαλειότητας του Σουλτάνου».
Στη διάρκεια 30 ετών, η Βουλγαρία σταδιακά αρνήθηκε την υποτελή της εξάρτηση από την Τουρκία, σταμάτησε να πληρώνει τον ετήσιο φόρο της, συνάπτοντας διεθνείς συνθήκες, διεξάγοντας πόλεμο με τη Σερβία χωρίς την έγκριση του Σουλτάνου και κηρύσσοντας ένωση με την οθωμανική αυτόνομη επαρχία της Ανατολικής Ρωμυλίας στις 6 Σεπτεμβρίου 1886.
Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας επισημοποίησε την αλλαγή της κατάστασης στα Βαλκάνια και το νέο καθεστώς της χώρας ως αυτόνομο βασίλειο. Έβγαλε τη Βουλγαρία από το παρελθόν της εξάρτησής της και την επανέφερε στον ευρωπαϊκό χάρτη των ανεξάρτητων κρατών.
Η θεία λειτουργία και οι καμπανοκρουσίες στην εκκλησία των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων νωρίς σήμερα το πρωί σηματοδότησαν την έναρξη των εορτασμών της επετείου στο Βέλικο Τάρνοβο.
Σύμφωνα με την παράδοση, μετά το τέλος της λειτουργίας, ο Μητροπολίτης του Βέλικο Τάρνοβο, Γρηγόριος τέλεσε την ευλογία των υδάτων με αγιασμό της σημαίας μάχης του Εθνικού Στρατιωτικού Πανεπιστημίου Vasil Levski καθώς και τις σημαίες κρατικών και δημοτικών ιδρυμάτων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μη κυβερνητικών οργανισμών. Στις 10:30 έγινε με στρατιωτικές τιμές η έπαρση της σημαίας στο φρούριο Τσάρεβετς.
Δείτε επίσης: ΕΕ: Πολλές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας