Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταγγέλλει τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία για οπισθοδρόμηση στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας

Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταγγέλλει τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία για οπισθοδρόμηση στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία για «βήματα προς τα πίσω» όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, χαιρετίζοντας αντίθετα το σχέδιο «Πράσινη συμφωνία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η προστασία του περιβάλλοντός μας είναι θεμελιώδης για την απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν (…) ένα βήμα πίσω στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων των οδών ναυσιπλοΐας και των υγροβιοτόπων», είπε.

«Οι μη επεξεργασμένοι ρύποι μπορούν τώρα να χύνονται απευθείας σε εκατομμύρια χιλιόμετρα υδάτινων ροών και ποταμών, θέτοντας σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα, το πόσιμο νερό και την ανθρώπινη υγεία», εκτίμησε.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακάλεσε το περασμένο έτος έναν προστατευτικό κανονισμό για τις υδάτινες ροές του προκάτοχου του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), μια απόφαση που καταδίκασαν οι υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά είχαν επιδοκιμάσει οι αγρότες και οι μεσίτες ακινήτων.

Η απόφαση εγγράφεται σε μια σειρά περιβαλλοντικών απορρυθμίσεων μετά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2017, κυρίως για τους σταθμούς άνθρακα, τις εκπομπές των αυτοκινήτων ή ακόμη τις ηλεκτρικές λάμπες.

Η Μπατσελέτ είπε πως τα μέτρα, που αποσκοπούν να εξασθενίσουν τους κανόνες για τις εκπομπές άνθρακα και να μειώσουν την κανονιστική ρύθμιση των πετρελαϊκών βιομηχανιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, «μπορούν επίσης να βλάψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Εξέφρασε εξάλλου λύπη για «τη σημαντική υποχώρηση των πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων» στη Βραζιλία.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, έχει επικριθεί επειδή χαλάρωσε τους περιορισμούς στην εκμετάλλευση των τεράστιων πλουτοπαραγωγικών πόρων του Αμαζονίου. Το 2019, πρώτο έτος της θητείας του Μπολσονάρου, η καταστροφή των δασών αυξήθηκε κατά 85% σε σχέση με το 2018.

Η Μπατσελέτ χαιρέτισε αντίθετα το ευρωπαϊκό σχέδιο «Πράσινη συμφωνία» που σκοπεύει στην ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, αλλά προέτρεψε τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν ισχυρά κοινωνικά μέτρα προκειμένου να «διασφαλίσουν ότι αυτή η δίκαιη μετάβαση δεν θα αφήσει κανέναν πίσω».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play