Η ζέστη προκάλεσε σχεδόν 50.000 θανάτους στην Ευρώπη το 2023

Σχεδόν 50.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη από τη ζέστη το 2023, αριθμός που κατατάσσεται среди των υψηλότερων των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με ετήσια μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα.

«Περίπου 47.690 θάνατοι (…) αποδίδονται στη ζέστη το 2023, με αυτήν τη θνησιμότητα να κατέχει τη δεύτερη θέση για την περίοδο 2015-2023, μετά το 2022», αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.

Η έρευνα που εκπονείται ετησίως από τις ομάδες του Ινστιτούτου της Βαρκελόνης για την Παγκόσμια Υγεία είχε δείξει πέρυσι ότι η ζέστη ευθύνεται για την εξαιρετικά υψηλή θνησιμότητα το 2022, προκαλώντας πάνω από 60.000 θθάτους στην Ευρώπη.

Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι πάντως απόλυτοι: πρόκειται για εκτιμήσεις. Για το 2023, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι οι θάνατοι κυμαίνονται από σχεδόν 30.000 έως περισσότερους από 66.000.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η ζέστη συνεχίζει να προκαλεί χιλιάδες θανάτους, κυρίως σε ηλικιωμένους, το καλοκαίρι του οποίου υπήρξε το δεύτερο θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.

Η συχνότητα και η διάρκεια των καύσωνας, που επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, φαίνεται να επιδρούν στις δείκτες θνησιμότητας σε νότιες χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Ελλάδα…), πλήττοντας όμως και χώρες που σπάνια πλήττονται από ζέστη, όπως τα κράτη της Βαλτικής.

Στη Γαλλία, η μελέτη αναφέρει περίπου 3.500 θανάτους λόγω της ζέστης, αριθμός ελαφρώς χαμηλότερος από τον απολογισμό που είχε δημοσιευτεί από τη γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας πριν από μερικούς μήνες.

Η έρευνα, που βασίστηκε σε δεδομένα από 35 χώρες, εκτιμά ότι οι θάνατοι θα ήταν σημαντικά περισσότεροι αν οι αρχές δεν είχαν λάβει μέτρα.

Όπως τονίζουν οι συντάκτες της, οι ευρωπαϊκές χώρες συνειδητοποίησαν την κλίμακα του κινδύνου μετά τον καύσωνα του 2003, ο οποίος είχε προκαλέσει περίπου 70.000 θανάτους στην Ευρώπη. Ωστόσο, η σύγκριση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις είναι δύσκολη λόγω μεθοδολογικών διαφορών.

Οι συντάκτες παρατηρούν ότι η μείωση της θνησιμότητας σχετίζεται με θετικά αποτελέσματα προγραμμάτων προετοιμασίας για ακραίες θερμοκρασίες που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή, αλλά υπογραμμίζουν ότι αυτές οι πολιτικές πρέπει να συνοδευτούν από πιο ενεργά μέτρα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (EPA/FILIP SINGER)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading