Ιαπωνία: Νόμιμο πλέον το χάπι για την άμβλωση

Ιαπωνία: Νόμιμο πλέον το χάπι για την άμβλωση

Το χάπι για την άμβλωση είναι πλέον διαθέσιμο στην Ιαπωνία, μετά την έγκρισή του χθες από το υπουργείο Υγείας

Η άμβλωση είναι νόμιμη στην Ιαπωνία από το 1948, μέχρι τις 22 εβδομάδες κύησης, αλλά συνήθως απαιτείται η συγκατάθεση συζύγου ή συντρόφου και η χειρουργική διαδικασία ήταν μέχρι τώρα η μόνη επιλογή για την άμβλωση.

Ωστόσο, χθες με μια επίσημη ειδοποίηση προς τον ιατρικό κλάδο, το γιαπωνέζικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το χάπι που παρασκευάζει το βρετανικό εργαστήριο Linepharma.

Το βρετανικό εργαστήριο είχε καταθέσει τον Δεκέμβριο του 2021 στην Ιαπωνία αίτημα για την έγκριση του χαπιού του για την άμβλωση, μια θεραπεία που συνδυάζει δύο φάρμακα: τη μιφεπριστόνη τη μισοπροστόλη, που λαμβάνεται μία έως δύο ημέρες αργότερα.

Αυτή η μέθοδος άμβλωσης είναι εγκεκριμένη σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ από το 2000 και της Γαλλίας από το 1988.

Η έγκριση του χαπιού αυτού στην Ιαπωνία για τη διακοπή εγκυμοσύνης έως και εννέα εβδομάδων ακολουθεί τη σύσταση μιας υπουργικής επιτροπής που προέκυψε έπειτα από μακροσκελείς συζητήσεις.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, το συνολικό κόστος αγοράς του χαπιού αυτού και των υπηρεσιών παροχής ιατρικών συμβουλών θα ανέρχεται σε περίπου 100.000 γιεν (669 ευρώ). Η διακοπή εγκυμοσύνης δεν καλύπτεται από ασφάλιση υγείας.

Η μιφεπριστόνη έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας δικαστικής μάχης στις ΗΠΑ. Το Ανώτατο Δικαστήριο εκεί αποφάσισε στις 21 Απριλίου να διατηρήσει προς το παρόν την πρόσβαση στο χάπι για την άμβλωση, γνωστό και ως “χάπι της επόμενης μέρας“.

Υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση στην Ιαπωνία κάνουν εκστρατεία για να δοθεί μεγαλύτερη πρόσβαση χάπι αυτό.

Μέχρι στιγμής, το χάπι δεν μπορεί να αγοραστεί χωρίς έγκριση γιατρού, δεν καλύπτεται από ασφάλιση υγείας και είναι το μόνο φάρμακο που πρέπει να λαμβάνεται μπροστά σε φαρμακοποιό. Ο λόγος; Να αποφευχθεί να “μπει” το χάπι στη μαύρη αγορά.

Δείτε επίσης: Αίγυπτος: Αυξάνει τις κοινωνικές δαπάνες και τις επιδοτήσεις τροφίμων για να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό

Loading

Play