Ιαπωνία: Σε δεύτερο γύρο η εκλογή του επόμενου πρωθυπουργού

Ιαπωνία: Σε δεύτερο γύρο η εκλογή του επόμενου πρωθυπουργού

Η διαδικασία για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στην Ιαπωνία προχωρά προς έναν δεύτερο γύρο, με μια υποψήφια που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, να αντιμετωπίζει έναν βετεράνο που διεκδικεί για πέμπτη φορά την ηγεσία.

Η κούρσα για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα ξεκίνησε τον Αύγουστο, καθώς ο Κισίντα ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί έπειτα από μια σειρά σκανδάλων που οδήγησαν τα ποσοστά του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Μετά από εννέα αρχικούς υποψηφίους, η υπουργός Οικονομικής Ασφάλειας Σαναέ Τακαΐτσι και ο πρώην υπουργός Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα προκρίθηκαν για το δεύτερο γύρο, που θα ολοκληρωθεί στις 15:30 τοπική ώρα (09:30 ώρα Ελλάδας).

Όποιος εκλεγεί θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια στη χώρα λόγω του κόστους ζωής, καθώς και να καθοδηγήσει την Ιαπωνία σε ένα ασταθές περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Ασία, με την Κίνα να επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της και την πυρηνική Βόρεια Κορέα.

Το LDP, το οποίο κυβερνά την Ιαπωνία σχεδόν από τη μεταπολεμική περίοδο και κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, υποχρεούται να διεξάγει γενικές εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο του 2025.

Ο Ισίμπα έχει δεχτεί κριτική από συναδέλφους του στο κόμμα για την αμφισβήτησή του προς προηγούμενους ηγέτες, ενώ έχει αποτύχει σε προηγούμενες υποψηφιότητές του για την αρχηγία του κόμματος. Έχει δηλώσει ότι, μετά από αυτή την εκλογική διαδικασία, δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Αν εκλεγεί η Τακαΐτσι, μια σκληροπυρηνική εθνικίστρια και υποστηρίκτρια της οικονομικής πολιτικής του αείμνηστου Σίνζο Άμπε, αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες, όχι μόνο επειδή θα αποτελέσει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Η εκλογή της μπορεί να προκαλέσει μαζικές πωλήσεις του γεν, καθώς έχει επικρίνει την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας για τις πολιτικές της σχετικά με τα επιτόκια.

Αυτό που μπορεί να επηρεάσει περισσότερο τις διεθνείς σχέσεις είναι η πιθανή της απόφαση να επισκεφθεί το αμφιλεγόμενο μνημείο πολέμου Γιασουκούνι, που θεωρείται σύμβολο της ιαπωνικής επιθετικότητας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο τελευταίος ιάπωνας ηγέτης που επισκέφθηκε το μνημείο αυτό ήταν ο Σίνζο Άμπε το 2013.

©

Loading