Στην Ιαπωνία λειτουργεί το σύστημα έγκαιρης σεισμικής προειδοποίησης.
Ενεργοποιείται έως 80 δευτερόλεπτα πριν την εκδήλωση του φαινομένου και στέλνει αυτομάτως μήνυμα στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, ακινητοποιεί ακόμα και τα ταχύτερα τρένα στον κόσμο, όπως είναι αυτά της Ιαπωνίας, ενεργοποιώντας τα φρένα έκτακτης ανάγκης.
Το ιαπωνικό μοντέλο στην… Ελλάδα
Πως, όμως, θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το ιαπωνικό μοντέλο, για το οποίο δαπανήθηκαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια και αναπτύσσεται με 4.235 σεισμότετρα σε όλη τη χώρα;
«Δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, θέλει συστηματική δουλειά, ώστε να το πετύχουμε στα 10 ή 15 επόμενα χρόνια. Πρέπει να υπάρξει και πολύ μεγάλη εκπαίδευση, συστηματική εκπαίδευση», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Τοχόκου Ιαπωνίας.
Συγκριτικά με την Ιαπωνία, όπου με κάθε ένδειξη για πιθανή εκδήλωση σεισμού άνω των 5 Ρίχτερ, απενεργοποιείται αυτομάτως ακόμη και η παροχή φυσικού αερίου στα πολυώροφα κτήρια, η Ελλάδα έχει άλλα ζητήματα, που την εμποδίζουν να υιοθετήσει ένα τέτοιο σύστημα, λένε οι επιστήμονες.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200 σεισμόμετρα και κάποια εκατοντάδες ακόμη όργανα, που καταγράφουν δεδομένα στις μεγαλουπόλεις. Οι έρευνες για τη δημιουργία προειδοποιητικού δικτύου, δεν έχουν αναπτυχθεί με την απαιτούμενη ταχύτητα.
«Γενικότερα ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί σε σεισμούς που είναι σε απόσταση σε θέση που θέλουμε να εφαρμόσουμε, χρειαζόμαστε 30-40 χλμ. μακριά ο σεισμός με μικρούς χρόνους απόκρισης, 5-6 δευτερόλεπτα», δήλωσε ο Νίκος Μελής, διευθ. Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Κι όπως τονίζουν οι ειδικοί, όσο απαραίτητο είναι ένα έγκυρο σύστημα προειδοποίησης σεισμού, άλλο τόσο είναι και η εκπαίδευση των πολιτών.
Δείτε επίσης: Σεισμός στην Ιαπωνία: Απόκοσμες εικόνες μετά το χτύπημα του εγκέλαδου – Η «αλλόκοτη» συμπεριφορά των πουλιών (ΒΙΝΤΕΟ)