Ινδία: 1,5 εκατ. άνθρωποι προσβλήθηκαν από κορονοϊό σε μια εβδομάδα

Ινδία: 1,5 εκατ. άνθρωποι προσβλήθηκαν από κορονοϊό σε μια εβδομάδα

Νέο ρεκόρ καταγράφηκε το 24ωρο που πέρασε στην ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ινδία, ανεβάζοντας σε 1,57 εκατομμύριο τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό σε μια εβδομάδα στην χώρα.

Το δεύτερο θανατηφόρο κύμα της επιδημίας στην Ινδία συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα με αμείωτη ένταση, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να ανέρχεται πλέον σε 21,49 εκατομμύρια και τις λοιμώξεις να εξαπλώνονται από τις πυκνοκατοικημένες πόλεις στα απομακρυσμένα χωριά της υπαίθρου, στα οποία κατοικεί σχεδόν το 70% των 1,3 δισεκατομυρίων ανθρώπων που κατοικούν στην χώρα. Ταυτόχρονα τα ποσοστά των εμβολιασμών κατά του COVID-19 καταγράφουν δραματική μείωση λόγω έλλειψης προμηθειών και προβλημάτων μεταφοράς.

Σήμερα, η Ινδία ανακοίνωσε ρεκόρ 414.188 νέων κρουσμάτων του κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, ενώ οι νέοι θάνατοι από την COVID-19 ανήλθαν σε 3.915, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 234.083.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας δηλώνουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί των λοιμώξεων στην Ινδία είναι πέντε με δέκα φορές υψηλότεροι από τους επίσημους απολογισμούς.

Επικρίνεται ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επικρίνεται ευρέως επειδή δεν έδρασε γρηγορότερα για να καταστείλει το δεύτερο κύμα, την ώρα που θρησκευτικά φεστιβάλ και πολιτικές συγκεντρώσεις προσήλκυσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες και μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Η κυβέρνησή του επικρίνεται επίσης για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του COVID-19, το οποίο αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, την μόνη ελπίδα που έχει η Ινδία να θέσει υπό έλεγχο το σαρωτικό αυτό δεύτερο κύμα της πανδημίας στην χώρα.

Η ινδική εφημερίδα Hindustan Times αξίωσε σήμερα: «Επιταχύνετε την εκστρατεία εμβολιασμού, θέστε το δεύτερο κύμα της πανδημίας υπό κάποιον έλεγχο».

Μείωση στον ρυθμό παραγωγής εμβολίων

Μολονότι η Ινδία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, αυτήν την στιγμή αγωνίζεται για να μπορέσει να παράξει αρκετές δόσεις για να μπορέσει να αναχαιτίσει αυτό το κύμα της επιδημίας.

Ο Μόντι έχει υπογραμμίσει ότι τα ινδικά κρατίδια θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρυθμούς εμβολιασμού. Ωστόσο, αν και η χώρα έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 157 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, το ποσοστό των εμβολιασμών έπεσε κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.

«Αφού είχαμε επιτύχει έναν αριθμό περίπου 4 εκατομμυρίων (εμβολιασμών) την ημέρα, τώρα έχουμε πέσει στα 2,5 εκατομμύρια την ημέρα λόγω έλλειψης εμβολίων”, δήλωσε στην εφημερίδα Mint ο Αμάρτια Λαχίρι, καθηγητής οικονομικών στο University of British Columbia.

«Ο στόχος για 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα είναι το κατώτερο όριο αυτού που πρέπει να επιδιώξουμε, καθώς ακόμη και με αυτόν τον αριθμό θα χρειαστούμε έναν χρόνο για να καταφέρουμε να έχουν κάνει όλοι και τις δύο δόσεις. Δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ ζοφερή», σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε χθες Πέμπτη αμερικανική πρόταση να συζητηθεί η άρση πατέντας για τα εμβόλια κατά της COVID-19 σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η προμήθεια και η πρόσβαση σε αυτά, ιδιαίτερα σε ευάλωτες αναπτυσσόμενες χώρες.

Ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας

Αυτήν την ώρα το υγειονομικό σύστημα της Ινδίας καταρρέει υπό το βάρος των ασθενών με κορονοϊό και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη κλινών και ιατρικού οξυγόνου. Τα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια δεν μπορούν πλέον να χειριστούν τον υψηλό αριθμό των νεκρών, για την καύση των οποίων στήνονται πλέον αυτοσχέδιες πυρές σε πάρκα και χώρους στάθμευσης.

Αν και η βόρεια και η δυτική Ινδία αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο φορτίο από την ασθένεια, το μερίδιο των πέντε νότιων κρατιδίων στην ημερήσια αύξηση των λοιμώξεων στη χώρα ανήλθε από 28% σε 33% το πρώτο επταήμερο του Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Στην νότια πόλη Τσενάι, μόνον 1 κλίνη στις 100 που φέρουν συσκευές ιατρικού οξυγόνου και 2 στις 100 στις μονάδες εντατικής θεραπείας παρέμεναν χθες κενές, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% των κλινών αυτών παρέμενε κενό, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Στην τεχνολογική πρωτεύουσα της Ινδίας Μπενγκαλούρου, μόνον 23 από τις συνολικά 590 κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας και μόνον 1 στις 50 κλίνες με συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης δεν έχουν καλυφθεί, γεγονός το οποίο δείχνει, σύμφωνα με αξιωματούχους, μια επικείμενη κρίση.

Την ίδια ώρα στο Νέο Δελχί τα πανταχού παρόντα τρίτροχα «ρίκσο» έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια ασθενοφόρα για να μεταφέρουν ασθενείς με κορονοϊό.

«Όλοι πρέπει να βοηθάμε τους άλλους σε τέτοιες στιγμές ανάγκης για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο οδηγός ρίκσο Ρατζ Κούμαρ, ο οποίος φορούσε προστατευτική στολή. Μεταξύ αυτού και των επιβατών στο πίσω μέρος του μεταφορικού μέσου που οδηγούσε υπήρχε ένα χώρισμα από πλαστικό.

«Αν όλοι κάθονται στο σπίτι τους επειδή φοβούνται, τότε ποιος θα βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη;», ρώτησε.

Σε διάφορα ινδικά κρατίδια έχουν επιβληθεί μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης διαφόρων επιπέδων σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η επιδημία, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιστέκεται μέχρι στιγμής στην επιβολή ενός λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο.

«Κάποιες στιγμές όπως αυτή, οι άνθρωποι αναζητούν ένα σημάδι ότι οι πολιτικοί ακούνε. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι προδοσία για την ελπίδα και ένα χαστούκι στο πρόσωπο για το όνειρο μιας σύγχρονης, προοδευτικής Ινδίας”, γράφει ο αρθρογράφος Βιρ Σανγκβί στην εφημερίδα Hindustan Times.

«Στο τέλος θα νικήσουμε τον κορονοϊό. Όμως μέχρι τότε χιλιάδες ακόμη θα έχουν χάσει τη ζωή τους», καταλήγει.

Στο μεταξύ βοήθεια από άλλες χώρες εξακολουθεί να έρχεται, καθώς αποστολές από την Πολωνία, την Ολλανδία και την Ελβετία έφτασαν σήμερα στην Ινδία.

Δείτε επίσης: Βραζιλία-Covid-19: Ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια τα κρούσματα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play