Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας την άδεια να συμμετάσχει στην προσφυγή στη δικαιοσύνη ενάντια στον αμφιλεγόμενο νόμο για την απόδοση ιθαγένειας, διαμαρτυρήθηκε σήμερα η κυβέρνηση του Νέου Δελχί.
«Η Πράξη Τροπολογίας για την Υπηκοότητα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ινδίας και εναπόκειται στο κυρίαρχο δικαίωμα του Ινδικού Κοινοβουλίου να θεσπίζει νόμους», αντέδρασε στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Ραβίς Κουμάρ.
Οι πολέμιοι του νόμου για την παροχή υπηκοότητας έχουν προσβάλει την ισχύ του ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θεωρώντας ότι κάνει διακρίσεις για τους μουσουλμάνους και πως παραβιάζει τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, που προστατεύεται από το Σύνταγμα της χώρας.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ενημέρωσε χθες την ινδική αντιπροσωπεία στη Γενεύη πως θα παραστεί στην εξέταση της προσφυγής στα ινδικά δικαστήρια, στο όνομα της αποστολής της για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Πιστεύουμε ακράδαντα πως καμία ξένη οντότητα δεν έχει συμφέρον να δραστηριοποιείται σε υποθέσεις που σχετίζονται με την εθνική κυριαρχία της Ινδίας», προσθέτει ο Κουμάρ.
Η νομοθεσία για την υπηκοότητα δεν στρέφεται άμεσα κατά της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ινδία, που αποτελεί το 14% του πληθυσμού της, όμως αποκρυσταλλώνει τους φόβους της για υποβιβασμό των μελών της σε πολίτες β’ κατηγορίας. Η κατάθεση του κειμένου του νομοσχεδίου πυροδότησε έντονες κινητοποιήσεις κατά του εθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι κι από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 40 άνθρωποι.