Τουλάχιστον 12 νεκροί
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι 13 τραυματίστηκαν όταν πλήθος πιστών ποδοπατήθηκε μέσα σε ινδουιστικό χώρο λατρείας την Πρωτοχρονιά στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ.
Το μακελεί έλαβε χώρα στο Μάτα Βαΐσνο Ντέβι, έναν από τους πιο πολυσύχναστους χώρους λατρείας των ινδουιστών, στη βόρεια Ινδία. Τον επισκέπτονταν καθημερινά 100.000 πιστοί προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορονοϊού. Ο αριθμός τους έχει πλέον περιοριστεί στους 25.000.
«Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και (σ.σ. άλλοι) 13 τραυματίστηκαν», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Ο απολογισμός ενδέχεται να γίνει ακόμη βαρύτερος, καθώς ο δρόμος που οδηγούσε στο ιερό, στην κορυφή λόφου, ήταν κατάμεστος από πιστούς που προσπαθούσαν να φθάσουν εκεί για να κάνουν τις παραδοσιακές προσευχές για το νέο έτος», συμπλήρωσε.
Αξιωματούχος των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών και διευκρίνισε ότι το ποδοπάτημα έγινε περί τις 02:45 (τοπική ώρα· χθες Παρασκευή στις 23:15 ώρα Ελλάδας).
«Η κυβέρνηση απαίτησε να διενεργηθεί έρευνα για το περιστατικό του ποδοπατήματος στο Σρι Μάτα Βαΐσνο Ντέβι», πρόσθεσε.
Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Ινδίας, ο Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε μέσω Twitter ότι του προκάλεσε «τεράστια θλίψη η απώλεια ανθρωπίνων ζωών» στον χώρο λατρείας, διευκρινίζοντας πως βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές στην πολιτεία Κασμίρ.
Εξέφρασε εξάλλου τα «συλλυπητήριά του στις οικογένειες που πενθούν» και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.
Ο υπουργός Τζιτέντρα Σινγκ ανακοίνωσε πως θα μεταβεί επιτόπου για να αποτιμήσει την κατάσταση.
Σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ, αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν πως το όριο των 25.000 πιστών την ημέρα δεν τηρήθηκε και ότι άνθρωποι έμπαιναν στον χώρο λατρείας δίχως να έχουν άδεια.
Άλλα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για διαπληκτισμό μεταξύ πιστών που προκάλεσε το ποδοπάτημα.
Η υπηρεσία διάσωσης άρχισε αμέσως και αρκετοί τραυματίες, ανάμεσά τους ορισμένοι σε σοβαρή κατάσταση, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.
Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ασθενοφόρα με τους φάρους και τις σειρήνες τους σε λειτουργία να αναχωρούν για τα νοσοκομεία μέσα στη νύχτα.
Ο χώρος λατρείας, ανοικτός 24 ώρες το 24ωρο, βρίσκεται πάνω στους λόφους Κάτρα, κάπου τριάντα χιλιόμετρα από την πόλη Τζαμού.
Δείτε επίσης: Θρήνος στο Χόλιγουντ – Έφυγε από την ζωή η ηθοποιός Μπέτι Γουάιτ λίγο πριν κλείσει τα 100
- Η Ελλάδα το 2100: Πληθυσμός λιγότερος από το 1950
- Στη γραμμή εκκίνησης για νέο συμβόλαιο με τον Βαγιαννίδη μέχρι το 2027
- Μέχρι το 2100 η Ελλάδα θα έχει λιγότερους κατοίκους από το 1950
- Πάτρα: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 43χρονη που ξυλοκοπήθηκε από τον πρώην σύντροφό της στην Πάτρα
- Η Ελλάδα το 2100: Μείωση πληθυσμού σε επίπεδα του 1950