Ινδία: Θα προχωρήσει «ό,τι κι αν γίνει» με τον υπουργό λιμένων Adani που χτυπήθηκε από διαμαρτυρίες

Η πολιτεία Κεράλα της Ινδίας θα προχωρήσει «ό,τι κι αν γίνει» με ένα λιμενικό έργο 900 εκατομμυρίων δολαρίων και είναι ανοιχτή στην ανάπτυξη ομοσπονδιακής αστυνομίας, εάν χρειαστεί, για να την προστατεύσει από τους διαδηλωτές που εμποδίζουν την κατασκευή, δήλωσε υπουργός της κυβέρνησης στο Reuters το Σάββατο

Η τοπική αλιευτική κοινότητα, με επικεφαλής καθολικούς ιερείς, έχει εμποδίσει την κατασκευή του λιμανιού Vizhinjam από τον Όμιλο Adani για σχεδόν τέσσερις μήνες, δημιουργώντας ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο στην είσοδο του λιμανιού. Οι διαδηλωτές λένε ότι το τεράστιο έργο προκαλεί διάβρωση των ακτών που έχει υπονομεύσει τα προς το ζην, ζητώντας την πλήρη διακοπή της κατασκευής.

propoli

Ο Όμιλος Adani, με επικεφαλής τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας Gautam Adani, και η κυβέρνηση της Κεράλα, η οποία επωμίζεται τα δύο τρίτα του κόστους του έργου με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, έχουν αρνηθεί τέτοιες κατηγορίες. Στις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών το περασμένο Σαββατοκύριακο τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 64 αστυνομικοί.

Αν και οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να υποχωρήσουν, ο υπουργός λιμένων της Κεράλα, Ahammed Devarkovil, είπε ότι η κυβέρνηση της νότιας πολιτείας ελπίζει να επιλύσει το αδιέξοδο, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να σταματήσει η κατασκευή.

Θέλουμε να ολοκληρώσουμε το λιμενικό έργο ό,τι και να γίνει. Δεν μπορεί να γίνει κανένας συμβιβασμός σε αυτό“, είπε σε συνέντευξή του. «Επειδή πρόκειται για πολίτες που διαδηλώνουν, η θέση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει αυτό χωρίς να προκληθεί καμία ζημιά» στους διαδηλωτές.

Κληθείς να σχολιάσει τα σχόλια του Ντεβάρκοβιλ, ένας ηγέτης των διαδηλώσεων, ο Φρέντι Σόλομον, είπε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν καθώς «διακυβεύονται τα σπίτια και η ζωή χιλιάδων ψαράδων».

Ο Όμιλος Adani δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για σχολιασμό. Ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων έχει ζητήσει επανειλημμένα από ένα πολιτειακό δικαστήριο να εξουσιοδοτήσει την ομοσπονδιακή αστυνομία να φρουρεί το έργο, ώστε οι εργασίες να συνεχιστούν, λέγοντας ότι η τοπική αστυνομία ήταν «βουβοί θεατές».

Ο υπουργός Devarkovil είπε ότι η Κεράλα παραμένει ανοιχτή στην ιδέα της ανάπτυξης της ομοσπονδιακής Κεντρικής Αστυνομικής Δύναμης.

Ο Adani θέλει να ολοκληρώσει την πρώτη φάση της κατασκευής μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά ο Devarkovil είπε ότι η κυβέρνησή του ελπίζει να φτάσει το πρώτο σκάφος στο λιμάνι μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, παρόλο που η κατασκευή συνεχίζεται. Θέλει να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο με την ανάπτυξη εργαζομένων για να εργαστούν επιπλέον ώρες και χρησιμοποιώντας περισσότερο βιομηχανικό εξοπλισμό.

Ο Όμιλος Adani είναι πρόθυμος να το κάνει αυτό“, δήλωσε ο Devarkovil.

Ο Gautam Adani, του οποίου η αυτοκρατορία εκτείνεται σε έργα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μια επιχείρηση λιμένων και logistics αξίας περίπου 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιέγραψε το Vizhinjam ως μια «απαράμιλλη τοποθεσία» στην κρίσιμη ναυτιλιακή διαδρομή Ανατολής-Δύσης.

Οι δυνατότητες που ανοίγονται από το λιμάνι Vizhinjam είναι ασύγκριτες με κανένα άλλο στην Ινδία“, δήλωσε ο Devarkovil. «Θα είμαστε έτοιμοι να πάρουμε επιχειρήσεις από το λιμάνι της Σρι Λάνκα».

Δείτε επίσης: Ινδία: Δύο θάνατοι και 291 κρούσματα κορονοϊού

Loading