Ινδία: Βρέθηκαν 92 φωλιές και 256 αυγά δεινοσάυρων (φωτο)

Ινδία: Βρέθηκαν 92 φωλιές και 256 αυγά δεινοσάυρων (φωτο)

Τα αυγά, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 15 εκατοστών και 17 εκατοστών (6 ίντσες και 6,7 ίντσες) σε διάμετρο

Ένα εκκολαπτήριο δεινοσαύρων με 92 φωλιές και 256 αυγά, τα οποία ανήκουν σε αποικίες γιγάντιων φυτοφάγων τιτανόσαυρων, ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι κατά τη διάρκεια των εργασιών τους στην κεντρική Ινδία σύμφωνα με το CNNi

Η μελέτη των φωλιών αυτών καθώς και των αυγών, που έχουν μέγεθος μπάλας του bowling, αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη ζωή του συγκεκριμένου είδους δεινοσαύρων που κατοικούσε πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή που σήμερα αποτελεί την κεντρική Ινδία.

Τα αυγά, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 15 εκατοστών και 17 εκατοστών (6 ίντσες και 6,7 ίντσες) σε διάμετρο, πιθανότατα ανήκαν σε διάφορα είδη τιτανόσαυρων. Ο αριθμός των αυγών που βρέθηκαν σε κάθε φωλιά είναι από ένας έως 20, ανέφερε ο υπεύθυνος της μελέτης, Γκουντούπαλλι Πρασάντ, ο οποίος είναι παλαιοντολόγος στο τμήμα γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Δελχί. Πολλές από τις φωλιές βρέθηκαν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι τιτανόσαυροι, δεν ήταν και οι πιο προσεκτικοί γονείς, ανέφερε ο Πρασάντ, προσθέτοντας ότι «δεδομένου ότι οι τιτανόσαυροι ήταν τεράστιοι σε μέγεθος, οι φωλιές που ήταν σε κοντινή απόσταση δε θα τους επέτρεπαν να επωάσουν τα αυγά τους και να ταΐσουν τα νεογνά τους, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να πατήσουν τα αυγά».

Η ανακάλυψη μεγάλου αριθμού φωλιών δεινοσαύρων αποτελεί ασυνήθιστο εύρημα, καθώς οι συνθήκες διατήρησης πρέπει να είναι τέτοιες, προκειμένου να επιτρέπουν την μετατροπή όλων των ευαίσθητων αυγών σε απολιθώματα, δήλωσε η Ντάρλα Ζελενίτσκι, αναπληρώτρια καθηγήτρια παλαιοβιολογίας δεινοσαύρων στο Πανεπιστήμιο Κάλγκαρι του Καναδά. Σημειώνεται ότι, η Ζελενίτσκι δεν έχει εμπλακεί στην εν λόγω έρευνα.

Τα πρώτα αυγά δεινοσαύρων που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή αυτή, ήταν τη δεκαετία του 1990, αλλά η τελευταία μελέτη επικεντρώθηκε σε μια αποικία φωλιών στην περιοχή Ντάρ της ινδικής πολιτείας Μαντνιά Πραντές, όπου πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές και έρευνα πεδίου το 2017, 2018 και 2020.

Τα αυγά που ανακαλύφθηκαν εκεί ήταν τόσο καλά διατηρημένα, που η ομάδα μπόρεσε να ανιχνεύσει θραύσματα πρωτεΐνης από τα κελύφη των αυγών.

Οι παλαιοντολόγοι που έκαναν την μελέτη επισημαίνουν ότι οι συνήθειες των τιτανόσαυρων ως προς την κατασκευή των φωλιών για τα αυγά τους, είναι ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται σήμερα σε διάφορα πουλιά και στους κροκόδειλους.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Το Κίεβο ζητάει από τη Δύση να επιταχύνει τις αποστολές αρμάτων μάχης και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας

Loading