Ηνωμένο Βασίλειο: Πλήρωσε αποζημίωση για τουλάχιστον 64 θανάτους παιδιών σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν

Ηνωμένο Βασίλειο: Πλήρωσε αποζημίωση για τουλάχιστον 64 θανάτους παιδιών σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καταβάλει αποζημίωση για τουλάχιστον 64 θανάτους παιδιών από το Αφγανιστάν, 4 φορές περισσότερες από τις 16 απώλειες που παραδέχθηκαν δημόσια οι βρετανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων

Μια ανάλυση των πληρωμών αποζημίωσης – κατά μέσο όρο £ 1.656 σε κάθε οικογένεια παιδιών – αποκάλυψε ότι υπήρξαν 38 περιστατικά που αφορούσαν 64 επιβεβαιωμένους θανάτους παιδιών, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική δράση Action on Armed Violence (AOAV).

Τα θύματα συνέβησαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μεταξύ Απριλίου 2007 και Δεκεμβρίου 2012 στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών σε στρατόπεδα τρομοκρατών.

Ωστόσο, οι θάνατοι παιδιών θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να φτάσουν τα 135 εάν συμπεριληφθούν περιγραφές θανάτου όπως γιος, κόρη ή ανιψιός. Μερικοί από τους θανάτους περιγράφονται απλώς ως γιοι και κόρες στα έγγραφα από το MoD χωρίς να αναφέρονται ηλικίες ή συνθήκες.

Η AOAV είπε ότι οι πιθανότητες υποτίμησης των θανάτων παιδιών μπορεί να οφείλονται στον υψηλό μέσο όρο του νεαρού πληθυσμού στο Αφγανιστάν.

«Συνολικά, περίπου 164 άνθρωποι (ενήλικες και παιδιά) σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις που αφορούσαν επιβεβαιωμένα ή ύποπτα παιδιά», ανέφερε η έκθεση.

Σύμφωνα με τα αρχεία, το μικρότερο θύμα ήταν ένα παιδί ενός έτους και το μεγαλύτερο ήταν 15 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα έξι.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους συνέβησαν κατά τη διάρκεια διασταυρούμενων πυρών και αεροπορικών επιδρομών, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το ότι ο στρατός δεν τηρεί σωστά τους κανόνες εμπλοκής.

«Περίπου 68 από τους 135 επιβεβαιωμένους και ύποπτους θανάτους παιδιών ήταν από αεροπορικές επιδρομές, που αποτελούν περίπου το 50 τοις εκατό όλων των θανάτων», προστίθεται.

Σε ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, μια αεροπορική επιδρομή σε χωριό στην περιοχή Nawa της Χελμάντ σκότωσε 8 μέλη της ίδιας οικογένειας. Την υπόθεση άσκησε ο θείος για τον θάνατο του ανιψιού του μαζί με τις δύο συζύγους και τα πέντε παιδιά του. Ο άνδρας συμβιβάστηκε με μια μικρότερη αλλά άμεση πληρωμή 7.205 λιρών για οκτώ θανάτους.

Σε μια άλλη υπόθεση τον Δεκέμβριο του 2009, η βρετανική κυβέρνηση αποζημίωσε έναν πατέρα με 4.224 λίρες – λίγο πάνω από 1.000 λίρες ανά θάνατο – για τη δολοφονία τεσσάρων παιδιών. Τα παιδιά πυροβολήθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις καθώς πολεμούσαν τους Ταλιμπάν στο Bolan Dasht στο Nad Ali.

Το Υπουργείο Εξωτερικών πλήρωσε 688.000 στερλίνες για 289 θανάτους παιδιών από το Αφγανιστάν μεταξύ 2006-14.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που αναπτύχθηκαν στο Αφγανιστάν για στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, για τις υψηλές απώλειες αμάχων και τον τρόπο που τις διερεύνησαν.

Οι ΗΠΑ διέταξαν επίσης μια μεγάλη έρευνα για να επανεξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο το Πεντάγωνο ερευνά τις απώλειες αμάχων. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν διέταξε επανεξέταση μετά από αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της αποχώρησης από την Καμπούλ πέρυσι στοίχισε τη ζωή σε 10 αμάχους.

Ο Iain Overton, εκτελεστικός διευθυντής της Action on Armed Violence, δήλωσε: «Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν μετά τη βρετανική στρατιωτική επιχείρηση στη Χελμάντ θα πρέπει να δώσει μια παύση για σκέψη».

«Ο πόλεμος οδηγεί πάντα σε θάνατο και ο σύγχρονος πόλεμος θα φέρει πάντα απώλειες αμάχων, αλλά η μη αναφορά τέτοιων θανάτων – όσο κι αν είναι πηγή λύπης και φρίκης για τους στρατιώτες που εμπλέκονται στις δολοφονίες και όσο τυχαίοι κι αν ήταν τέτοιοι θάνατοι – θα ήταν παράλειψη ευθύνης και διάβρωση της αλήθειας».

Και πρόσθεσε: «Αυτή η έκθεση ελπίζει να δώσει κάποιες λεπτομέρειες στα συχνά ξεχασμένα παιδιά που σκοτώθηκαν στον πόλεμο και, κατά κάποιο τρόπο, να στείλει μια προειδοποίηση στους μελλοντικούς πολιτικούς του Γουέστμινστερ που θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα στη μάχη».

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε: «Οποιοσδήποτε θάνατος αμάχου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης είναι τραγωδία, περισσότερο όταν εμπλέκονται παιδιά και μέλη της οικογένειας».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου εργάζονται σκληρά για να ελαχιστοποιήσουν αυτόν τον κίνδυνο, ο οποίος δυστυχώς δεν μπορεί ποτέ να εξαλειφθεί πλήρως».

Πρόσθεσε ότι διερευνά αναφορές για απώλειες αμάχων και ότι είναι πάντα ανοιχτό σε επανεξέταση όταν υποβάλλονται νέες πληροφορίες.

Δείτε επίσης: Αφγανιστάν: Τρεις νεκροί σε επίθεση στον βορρά

Loading

Play