ΗΠΑ: Αναμένονται νέες ηλιακές καταιγίδες στη Γη το προσεχές διήμερο

ΗΠΑ: Αναμένονται νέες ηλιακές καταιγίδες στη Γη το προσεχές διήμερο

Νέες ηλιακές καταιγίδες ενδέχεται να προκαλέσουν γεωμαγνητικές θύελλες στη Γη, με πιθανή εμφάνιση του βόρειου σέλαος ακόμη και σε πολύ χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, από το βράδυ της σημερινής ημέρας μέχρι και την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία NOAA.

Το Μάιο, η Γη υπήρξε μάρτυρας των ισχυρότερων γεωμαγνητικών καταιγίδων των τελευταίων 20 ετών. Τότε, το βόρειο σέλας φωτίσε τον νυχτερινό ουρανό στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία, σε γεωγραφικά πλάτη όπου συνήθως δεν παρατηρείται αυτό το φαινόμενο.

Οι ηλιακές καταιγίδες ενδέχεται να συνοδεύονται από στεμματική εκπομπή μάζας (CME), που αποτελεί ένα νέφος πλάσματος με φορτισμένα σωματίδια τα οποία φτάνουν στη Γη μέσα σε μερικές ημέρες. Μέσω της αλληλεπίδρασής τους με το μαγνητικό πεδίο της Γης, δημιουργείται το βόρειο σέλας, μια εντυπωσιακή, πολύχρωμη «κουρτίνα» φωτός που κυματίζει στον ουρανό.

Ήδη, τέσσερις CME κατευθύνονται προς τη Γη και αναμένεται να φτάσουν απόψε το βράδυ έως την Πέμπτη, σύμφωνα με την NOAA. Η μεγαλύτερη δραστηριότητα αναμένεται απόψε, με μια γεωμαγνητική θύελλα κατηγορίας 3, ενώ οι καταιγίδες του Μαΐου κατατάχθηκαν στην κατηγορία 5.

Σύμφωνα με τη NOAA, το βόρειο σέλας θα είναι ορατό στους κατοίκους του Καναδά και σε περιοχές των βόρειων ΗΠΑ. «Με λίγη τύχη» ίσως το φαινόμενο παρατηρηθεί και στη βόρεια Ευρώπη, σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, σύμφωνα με τον ιστότοπο SpaceWeatherLive.

Οι CME ενδέχεται επίσης να επιφέρουν προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο και στις τηλεπικοινωνίες. Η ηλιακή δραστηριότητα, σύμφωνα με το εικοσαετές κύκλωμά της, αναμένεται να κορυφωθεί από τα τέλη του 2024 έως το 2026.

Η πιο ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ, γνωστή ως «επεισόδιο του Κάρινγκτον», πήρε το όνομά της από τον αστρονόμο που την παρατήρησε και σημειώθηκε το 1859. Τότε, οι γραμμές του τηλέγραφου υπερφορτώθηκαν, προκαλώντας ακόμα και ανάφλεξη των συσκευών.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play