ΗΠΑ: Επανέρχεται η θανατική ποινή στο Μιζούρι- Είχε σταματήσει λόγω κορονοϊού

ΗΠΑ: Επανέρχεται η θανατική ποινή στο Μιζούρι- Είχε σταματήσει λόγω κορονοϊού

Αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι εκτελέσεις θανατοποινιτών στο Μιζούρι, οι οποίες είχαν σταματήσει λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Ο πρώτος που θα θανατωθεί είναι ένας 64χρονος κρατούμενος στο Μιζούρι.

Ο Ουόλτον Μπάρτον καταδικάστηκε με την εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία μιας 80χρονης με μαχαίρι το 1991, ένα έγκλημα που ο ίδιος αρνείται ότι διέπραξε.

Η ηλικιωμένη γυναίκα, την οποία γνώριζε, ήταν διαχειρίστρια ενός χώρου στάθμευσης για τροχόσπιτα και ο Μπάρτον ήταν μεταξύ των τριών ατόμων που ανακάλυψαν το πτώμα της.

Μετά από ένα χρονοβόρο δικαστικό θρίλερ, ο ίδιος καταδικάστηκε βάσει μιας αιματολογικής πραγματογνωμοσύνης και της μαρτυρίας ενός πρώην συγκρατούμενού του, την αξιοπιστία του οποίου αμφισβητούν οι δικηγόροι του.

Αναμένεται να εκτελεστεί με θανατηφόρο ένεση στις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας, στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Μπον Τερ.

Λόγω της πανδημίας της νόσου Covid-19, καμία εκτέλεση δεν πραγματοποιήθηκε από την 5η Μαρτίου.

Ο κυβερνήτης του Οχάιο ανέβαλε πολλές, δικαστήρια του Τέξας ή του Τενεσί έκαναν το ίδιο, υπογραμμίζοντας κυρίως το γεγονός ότι στις εκτελέσεις παρίστανται πάρα πολλοί άνθρωποι: δεσμοφύλακες, δικηγόροι, μάρτυρες, συγγενείς.

Οι δικηγόροι του Μπάρτον ζήτησαν το ίδιο και για τον πελάτη τους, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο του Τενεσί απέρριψε το αίτημά τους στις 27 Απριλίου.

Πολέμιοι της θανατικής ποινής κινητοποιήθηκαν υπέρ του 64χρονου. «Ο Γουόλτερ είναι πιθανόν αθώος. Η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών θα τεθούν σε κίνδυνο απλά για να γίνει θέαμα» κατήγγειλε με μήνυμά της στο Twitter η οργάνωση “Missourians for alternatives to death penalty”.

Για τους συνήγορους του Ουόλτον Μπάρτον, το κατηγορητήριο δεν είναι ισχυρό. Απόδειξη, υποστηρίζουν, το γεγονός ότι οι δύο πρώτες δίκες κατέληξαν χωρίς ετυμηγορία και οι δύο επόμενες σε κακοδικία. Καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών από τους ενόρκους στην 5η δίκη, το 2006.

Τον Φεβρουάριο, το Μιζούρι όρισε την ημερομηνία εκτέλεσης. Οι δικηγόροι του άρχισαν να παρουσιάζουν νέα επιστημονικά στοιχεία, που διέψευδαν την πραγματογνωμοσύνη για τα ίχνη του αίματος. Όμως οι προσπάθειές τους «καθυστέρησαν σημαντικά» εξαιτίας των μέτρων καραντίνας.

Δείτε ακόμη: Κορονοϊός: 28 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία

Loading

Play