ΗΠΑ: Επέστρεψαν στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα | Ο «Οδυσσέας» πάτησε στο φεγγάρι

Ο «Οδυσσέας» είχε εκτοξευτεί στις 15 Φεβρουαρίου και τα ξημερώματα της Παρασκευής προσεδαφίστηκε κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης μετά από μια τελική κατάβαση, κατά την οποία οι χειριστές έπρεπε να στηριχθούν σε πειραματικό σύστημα προσεδάφισης.

Για πρώτη φορά από την αποστολή Apollo 17 το 1972 ένα αμερικανικό – αυτή τη φορά ιδιωτικό – διαστημικό σκάφος προσεδαφίστηκε στη Σελήνη

Την είδηση επιβεβαίωσε ο CEO της αεροδιαστημικής εταιρείας του Χιούστον Intuitive Machines, Στιβ Άλτεμους: «Γνωρίζω ότι ήταν αγχωτική η διαδικασία, αλλά βρισκόμαστε στην επιφάνεια και το όχημα αναμεταδίδει. Καλωσήρθατε στη Σελήνη».

propoli

«Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια ιδιωτική εταιρεία, μια αμερικανική εταιρεία, πραγματοποίησε το ταξίδι έως τη Σελήνη».

«Σήμερα, για πρώτη φορά σε περισσότερο από μισό αιώνα, οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη», επεσήμανε από την πλευρά του ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον.

«Μετά την αντιμετώπιση προβλημάτων των επικοινωνιών, οι ελεγκτές πτήσης επιβεβαίωσαν ότι ο Οδυσσέας αρχίζει να στέλνει δεδομένα», ανέφερε η Intuitive Machines στην τελευταία της ενημέρωση στην πλατφόρμα X.

Ποια είναι η αποστολή του «Οδυσσέα» στη Σελήνη
Το ρομποτικό όχημα προσελήνωσης «Οδυσσέας» με τα έξι πόδια έφθασε στον κρατήρα Malapert A κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Μεγέθους περίπου όσο ένας βρετανικός τηλεφωνικός θάλαμος ο «Οδυσσέας» μεταφέρει διάφορα επιστημονικά όργανα και έξι φορτία της NASA με εργαλεία σχεδιασμένα για τη συγκέντρωση δεδομένων για το σεληνιακό περιβάλλον ενόψει της σχεδιαζόμενης από την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος επιστροφής αστροναυτών στη Σελήνη αργότερα κατά την τρέχουσα δεκαετία.

Έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια επί επτά ημέρας μέχρι τη δύση του ηλίου στο σημείο, όπου προσεληνώθηκε.

Μέχρι σήμερα μόνον τέσσερις άλλες χώρες έχουν καταφέρει να προσεδαφίσουν διαστημικά σκάφη στη Σελήνη: Η πρώην ΕΣΣΔ, η Κίνα, η Ινδία και πρόσφατα η Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι.

Δείτε επίσης: Twitter μετά το “άδειασμα” Τσίπρα στον Κασσελάκη | «Ο Μαραντόνα και ο Ξυπόλυτος Πρίγκιψ»

Loading