ΗΠΑ: “Η Κίνα ενδέχεται να εκμεταλλευθεί την ουκρανική κρίση”
epa09746601 Troops line up for the visit of the NATO Secretary General and Romania's President at the military airbase of Mihail Kogalniceanu, Romania, near the Black Sea shore, 11 February 2022. President Iohannis and Secretary General Stoltenberg will meet military personnel from Allied nations deployed to Romania as the Ukraine - Russia tensions grow. EPA/ROBERT GHEMENT

ΗΠΑ: “Η Κίνα ενδέχεται να εκμεταλλευθεί την ουκρανική κρίση”

Η Κίνα ενδέχεται να εκμεταλλευθεί την ουκρανική κρίση για να κάνει μια “προκλητική κίνηση” στην Ασία την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις είναι απασχολημένες με την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, προειδοποίησε σήμερα ένας Αμερικανός στρατηγός

Ο στρατηγός Κένεθ Ουίλσμπαχ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, υπογράμμισε ότι η στήριξη που προσφέρει το Πεκίνο στη Ρωσία στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση εγείρει ερωτήματα για τις προθέσεις της Κίνας στην Ασία.

Ναι, αναρωτιόμαστε αν η Κίνα θα δει αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και θα προσπαθήσει να κάνει κάτι στην περιοχή της Ινδίας– Ειρηνικού, πραγματικά είναι μια ανησυχία”, υπογράμμισε ο Ουίλσμπαχ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της αεροναυτικής έκθεσης της Σιγκαπούρης.

Ανησυχώ από το γεγονός ότι ενδέχεται να θελήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση”. “Δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν προσπαθούσαν κάτι που θα ήταν προκλητικό για να δουν πώς θα αντιδράσει τη διεθνής κοινότητα”, συνέχισε ο στρατηγός.

Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία και ότι προετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της γειτονικής της χώρας. Τις κατηγορίες αυτές απορρίπτει η Μόσχα, η οποία δηλώνει ότι απλώς προσπαθεί να εγγυηθεί στην ασφάλειά της απέναντι στο Κίεβο και το ΝΑΤΟ.

Όταν η Κίνα προσέφερε τη στήριξή της στη Ρωσία με κοινή ανακοίνωση των 2 χωρών στις αρχές Φεβρουαρίου, η οποία αντιτασσόταν κυρίως στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο στρατηγός Ουίλσμπαχ είχε επισημάνει ότι συνομίλησε με συνεργάτες και άλλες “οντότητες” στην περιοχή για το τι σημαίνει αυτό.

Οι δυνάμεις του Ουίλσμπαχ, που σταθμεύουν στη Χαβάη, θα διαδραμάτιζαν ρόλο κλειδί, αν ξεσπούσε κάποια σύγκρουση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Πεκίνο κατηγορείται εδώ και καιρό ότι προκαλεί ένταση στην περιοχή, καθώς ενισχύει τον έλεγχό του σε νησιά και ατόλες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη αυτή την περιοχή, κάτι που αμφισβητούν πολλές χώρες που βρέχονται από τη θάλασσα αυτή, όπως η Μαλαισία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι.

Δείτε επίσης: Κίνα: Μόλις πέντε νέα κρούσματα COVID-19

Loading

Play