Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα συνεργαστούν με τη φαρμακευτική εταιρεία Regeneron προκειμένου να αναπτύξουν μια αποτελεσματική θεραπεία για τον νέο κινεζικό κοροναϊό, χρησιμοποιώντας φάρμακα που είχαν δοκιμαστεί για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα.
Πολλές διαφορετικές θεραπείες δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο για τον νέο κοροναϊό (2019-nCoV), εκ των οποίων τρεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο: ένα φάρμακο που χορηγείται στους φορείς του HIV (το Kaletra), ένας συνδυασμός φαρμάκων που είχε χρησιμοποιηθεί για τον κοροναϊό MERS (αντιιικά και ανοσοθεραπεία) και ένα αντιιικό της αμερικανικής εταιρείας Gilead που είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν για τον ιό Έμπολα.
Η συνεργασία μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της Regeneron αφορά μια θεραπεία που βασίζεται στα μονοκλωνικά αντισώματα.
«Μια συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτή που έχουμε με τη Regeneron από το 2014, μας επιτρέπει να αντιδρούμε γρήγορα στις νέες παγκόσμιες απειλές για την υγεία», δήλωσε ο Ρικ Μπράιτ, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι αντίγραφα ενός τύπου αντισωμάτων που παρασκευάζονται στο εργαστήριο. Αποτελούν ένα είδος ανοσοθεραπείας. Προσκολλώνται σε ορισμένες πρωτεΐνες του ιού και εξουδετερώνουν τη δυνατότητά του να προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα.
Η Regeneron έχει δημιουργήσει το κοκτέιλ REGN-EB3, που αποτελείται από τρία μονοκλωνικά αντισώματα και πέρσι βελτίωσε σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα στη Λ.Δ. του Κονγκό. Η εταιρεία έχει επίσης αναπτύξει μια θεραπεία για το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS).
«Τα πειστικά αποτελέσματα της πειραματικής θεραπείας μας για τον Έμπολα πέρσι έδειξαν την ικανότητα της Regeneron να ανταποκρίνεται γρήγορα στην περίπτωση νέων επιδημιών», εξήγησε ο Γιώργος Γιανκόπουλος, ο πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής της Regeneron.
Η θεραπεία για τον νέο κοροναϊό μπορεί να περιλαμβάνει τελικά πολλά είδη φαρμάκων.