H Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνιας (DFPI) ανακοίνωσε σήμερα ότι η αναφερόμενη υπηρεσία έθεσε υπό τον έλεγχό της την τράπεζα First Republic Bank (FRB).
Αυτή είναι η τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα η οποία καταρρέι μέσα σε δύο μήνες. Η DFPI έχει διορίσει την ομοσπονδιακή υπηρεσία (Federal Deposit Insurance Corporation FDIC) για να εποπτεύει τη συγκεκριμένη τράπεζα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση στην οποία προέβη, έχει αποδεχτεί μια προσφορά από την JP Morgan Chase Bank και από την National Association, Columbus, Ohio για να διαχειρίζεται τις καταθέσεις.
Τελικά, σύμφωνα με ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών η First Republic Bank περνάει στα χέρια της JPMorgan.
Η JPMorgan «θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων, και ουσιαστικά όλων των περιουσιακών στοιχείων» της First Republic, ανέφερε σε δήλωση το Τμήμα Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια.
Η JP Morgan έχει αναλάβει πλέον τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic τα οποία περιλαμβάνουν περίπου 173 δισεκατομμύρια δολάρια δάνεια και 30 δισεκατομμύρια δολάρια χρεόγραφα, αλλά και 92 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις. Η JP Morgan και η Federal Deposit Insurance Corp., θα επωμιστούν το βάρος των ζημιών αλλά και ανακτήσεις για τα δάνεια για μια οικογένεια και τα εμπορικά δάνεια της εταιρείας, ανέφερε η υπηρεσία νωρίς τη Δευτέρα σε δήλωση.
Η κατάρρευση της First Republic Bank συμβάλει στο να «μεγαλώσει» ακόμη περισσότερο η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ κάτι το οποίο προσπαθούσαν να αποτρέψουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Λόγω των ρυθμιστικών περιορισμών των ΗΠΑ, το μέγεθος της JPMorgan και το υπάρχον μερίδιό της στην καταθετική βάση των ΗΠΑ θα την εμπόδιζαν υπό κανονικές συνθήκες να επεκτείνει περαιτέρω την καταθετική της βάση.
«Η κυβέρνησή μας κάλεσε εμάς και άλλους να λάβουμε μέτρα, και το κάναμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon. «Η οικονομική ισχύς, οι δυνατότητες και το επιχειρηματικό μας μοντέλο μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε μια προσφορά για την εκτέλεση της συναλλαγής με τρόπο που να ελαχιστοποιεί το κόστος για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων».
Δείτε επίσης: Η JP Morgan κατέχει επισήμως το 48,5% της Viva Wallet