Συνεχίζονται οι προσπάθειες δια της διπλωματικής οδού – «Χε@@@καμε για τις κυρώσεις» απαντά Ρώσος διπλωμάτης στις απειλές της Δύσης
Με τις διαβουλεύσεις Μπάιντεν και Πούτιν να αποδεικνύονται άκαρπες για ακόμα μία φορά τον τελευταίο μήνα, η κρίση στην Ουκρανία έχει φτάσει στην απόλυτη κλιμάκωση. Οι διπλωματικές προσπάθειες που σηματοδοτήθηκαν το Σάββατο, από μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ δυτικών ηγετών και της Μόσχας από ότι φαίνεται δεν πέτυχαν την άμβλυνση των εντάσεων.
Η Ουκρανία παρέλαβε χθες Κυριακή φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά γι’ αυτά από τη Λιθουανία αεροπορικώς, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Νωρίτερα χθες, έφθασαν άλλα δύο αεροσκάφη με περίπου 180 τόνους πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, ο Ολεξίι Ρέζνικοφ. Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις, διευκρίνισε μέσω Twitter.
Το Κίεβο ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του με τη βοήθεια συμμάχων του στη Δύση: απέκτησε ιδίως αντιαρματικά συστήματα αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής και τουρκικά UAVs.
Το Κίεβο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ερίζουν πως η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Η Μόσχα, που έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση.
«Όσο πιο πολύ πιέζει η Δύση τη Ρωσία, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η ρωσική απάντηση»
Η Μόσχα δεν δίνει δεκάρα για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τη Δύση σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, διεμήνυσε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σουηδία, Βίκτορ Τατάριντσεβ, επισημαίνοντας ότι η χώρα του έχει γίνει πλέον αρκετά αυτάρκης και δεν επηρεάζεται και τόσο πολύ από τις πιέσεις των ξένων δυνάμεων.
Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Aftonbladet, ο Τατάριντσεβ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αύξηση των πιέσεων από τη Δύση ίσως οδηγήσει σε μια ισχυρή απάντηση από την πλευρά της Μόσχας. Ο Ρώσος διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι η χώρα του έχει αυξήσει την αυτάρκειά της εν μέσω των απειλών που δέχεται και κατηγόρησε τη Δύση ότι δεν κατανοεί τη Ρωσία.
«Είμαστε πιο αυτάρκεις και έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Δεν έχουμε ιταλικά ή ελβετικά τυριά, αλλά έχουμε μάθει να κάνουμε εξίσου καλά ρωσικά τυριά χρησιμοποιώντας ιταλικές και ελβετικές συνταγές», ανέφερε ο Τατάριντσεβ σύμφωνα με την Daily Mail, που δημοσιεύει αποσπάσματα της συνέντευξης στο σουηδικό μέσο.
Ο βετεράνος διπλωμάτης δεν μάσησε τα λόγια του στη συνέντευξη. Ζητώντας συγγνώμη για την αθυροστομία του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χε@@@καμε για όλες τις κυρώσεις τους. Μας επέβαλαν ήδη τόσο πολλές κυρώσεις και υπό μία έννοια επηρέασαν θετικά την οικονομία και τη γεωργία μας. Η επιβολή νέων κυρώσεων δεν θα είναι κάτι θετικό αλλά ούτε και τόσο αρνητικό όσο το κάνει να ακούγεται η Δύση».
Την ίδια ώρα, ο Πούτιν έχει δηλώνει επανειλημμένα ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, όμως στην πραγματικότητα οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση τα τελευταία πέντε χρόνια. Και παρότι υπάρχει η υπόσχεση ότι δεν θα σημειωθεί νέος ανταγωνισμός για τους εξοπλισμούς, στην πράξη έχει διαψευσθεί. Από την άλλη, η όποια καλή σχέση του Πούτιν με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δυσχεραίνει στο εσωτερικό των ΗΠΑ ακόμη περισσότερο το περιθώριο κινήσεων της Μόσχας.
Η εποχή του Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζεται και η τελική κρίση δεν έχει έρθει ακόμα. Η προεδρία του ολοκληρώνεται το 2024 και λίγοι είναι εκείνοι που θεωρούν ότι θα επιλέξει να αποχωρήσει από τη σκηνή. Ηδη γίνεται συζήτηση για το εάν θα αναλάβει επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ένα αξίωμα που θα του επιτρέψει να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα του.
Δείτε επίσης: Ουκρανία: Γιαγιά με το «δάχτυλο στην σκανδάλη» περιμένει του Ρώσους – Δείτε την εικόνα
- Ο Economist αναλύει την εθνικότητα της Shein: Πόσο κινέζικη είναι η εταιρεία fast fashion;
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η κατάληψη του Ντονμπάς είναι κύριος στόχος του Πούτιν
- Η Μπαρτσελόνα χάνει έδαφος στο Βίγκο
- Θέλτα – Μπαρτσελόνα 2-2: Απογοητευτική ισοπαλία για τους Μπλαουγκράνα στο Μπαλαΐδος
- Αταλάντα – Πάρμα 3-1: Ράβδισμα κορυφής με έβδομη σερί νίκη