ΗΠΑ: Το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο θα κατεδαφιστεί, μετά από 57 χρόνια λειτουργίας

ΗΠΑ: Το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο θα κατεδαφιστεί, μετά από 57 χρόνια λειτουργίας

Το περίφημο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο, στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο κινδυνεύει να καταρρεύσει αφού έσπασαν δύο καλώδια στήριξης, πρόκειται να διαλυθεί, αφού συμπλήρωσε 57 χρόνια «υπηρεσίας», ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ίδρυμα Αμερικανικών Επιστημών.

Η απόφαση αυτή θεωρείται σκληρό πλήγμα για όλη την κοινότητα των αστρονόμων παγκοσμίως.

Δύο καλώδια που συγκρατούσαν την πλατφόρμα, βάρους 900 τόνων, πάνω από γιγαντιαίο πιάτο, διαμέτρου 305 μέτρων, έσπασαν στις 10 Αυγούστου και στις 6 Νοεμβρίου.

Οι μηχανικοί φοβούνται ότι και τα άλλα καλώδια που συγκρατούν τα όργανα σε τρεις πύργους οπλισμένου σκυροδέματος μπορεί να κοπούν ανά πάσα στιγμή. Για αυτό κάθε απόπειρα αποκατάστασης της ζημιάς θεωρείται άκρως επικίνδυνη.

Το τηλεσκόπιο, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, ήταν το εργαλείο μέσω του οποίου έγιναν πολλές επιστημονικές ανακαλύψεις όλα αυτά τα χρόνια.

Η προτεραιότητα είναι «η ασφάλεια των εργατών, του προσωπικού και των επισκεπτών στο αστεροσκοπείο του Αρεσίμπο» και αυτό «καθιστά αυτήν την απόφαση αναγκαία, αν και λυπηρή», είπε ο διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, Σεθουράμαν Πανσανάθαν.

Στο Twitter, υπό το χάσταγκ «WhatAreciboMeansToMe» («Τι σημαίνει για μένα το Αρεσίμπο»), δεκάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι άφησαν μηνύματα θλίψης και νοσταλγίας για αυτόν τον «φίλο» που τους συνόδευε επί δεκαετίες και τους βοήθησε στις ανακαλύψεις τους και στην παρατήρηση του σύμπαντος.

«Δεν είναι ένα απλό τηλεσκόπιο, είναι ο λόγος για τον οποίο έγινα αστρονόμος», έγραψε ο Πορτορικάνος Κέβιν Ορτίς Σεμπάγιος.

«Ράγισε η καρδιά μου», έγραψε η Κάρεν Μάστερς, καθηγήτρια αστρονομίας στο Κολέγιο Χάβερφορντ της Πενσιλβάνιας, συνοδεύοντας το μήνυμά της με μια φωτογραφία της όπου πόζαρε, μαζί με το μωρό της, κοντά στο πιάτο του τηλεσκοπίου, το 2008.

Το Αρεσίμπο είχε την τιμητική του και στον κινηματογράφο: εμφανίζεται στην ταινία «Τζέιμς Μποντ, επιχείρηση Χρυσά Μάτια» ενώ στην ταινία «Επαφή» η Τζόντι Φόστερ το χρησιμοποιεί στην αναζήτησή της για εξωγήινη νοημοσύνη.

Οι μηχανικοί που το εξέτασαν διαπίστωσαν ότι τα καλώδια δεν ήταν τόσο γερά όσο πίστευαν και συνέστησαν την «ελεγχόμενη κατεδάφισή» του. Το Ίδρυμα το αποδέχτηκε.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play