Η νέα ρύθμιση Επαφών Κληρονομιάς στο iOS 15.2 σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε ποιος θα έχει πρόσβαση στις πληροφορίες Apple iCloud αφού πεθάνετε. Δείτε πώς να το ρυθμίσετε.
Για να είναι χρήσιμο αυτό το άρθρο, πρέπει να πληροίτε δύο προϋποθέσεις:
#1: Να διαθέτετε συσκευή Apple.
#2: Να πεθάνετε κάποια στιγμή.
Εντάξει, ίσως να χρησιμοποιείτε Android, αλλά εκτός κι αν είστε ο Δράκουλας ή ο Κένι από το “South Park”, δεν είστε αθάνατος.
Τη Δευτέρα, η Apple κυκλοφόρησε το iOS 15.2 και, μεταξύ πολλών άλλων λειτουργιών, η ενημέρωση λογισμικού περιλαμβάνει με μεγάλη καθυστέρηση ρύθμιση «Επαφή Κληρονομιάς». Το νέο εργαλείο σάς επιτρέπει να καθορίσετε ποιος θα έχει πρόσβαση στον Apple λογαριασμό σας—στις φωτογραφίες, τις σημειώσεις, την αλληλογραφία σας και πολλά άλλα—όταν πεθάνετε.
Η Google και η Meta (πρώην Facebook) προσφέρουν μια παρόμοια ρύθμιση εδώ και χρόνια. Αντιθέτως, η Apple είχε μια πιο χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτούσε δικαστική απόφαση.
Έχω έντονο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στα ψηφιακά μας τεκταινόμενα αφού πεθάνουμε. Αυτό δεν είναι μόνο για να διευκολύνετε την οικογένειά σας να έχει πρόσβαση σε κάποιο PDF από τον λογιστή σας. Έχει να κάνει με το να διασφαλίσετε ότι οι φωτογραφίες, τα βίντεό σας και άλλα—η καταγραφή των αναμνήσεων και των ιστοριών της ζωής σας— θα περάσουν στην επόμενη γενιά. Έχοντας δημιουργήσει ένα βραβευμένο με Emmy ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του WSJ σχετικά με το θέμα, ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να το σκέφτεται κανείς. Πολλοί άνθρωποι δεν το κάνουν μέχρι να είναι πολύ αργά.
Γι’ αυτό σας ενθαρρύνω να εξερευνήσετε το εργαλείο της Apple, παρά τα αρχικά ελαττώματα, και να μιλήσετε για αυτό με την οικογένειά σας. Ακολουθούν μερικές απαντήσεις σε ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.
Πού μπορώ να βρω τη ρύθμιση;
Πρώτα, χρειάζεστε iOS 15.2. Γνωρίζετε την ρουτίνα: Στο iPhone ή το iPad σας, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Ενημέρωση λογισμικού και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες.
Όταν γίνει αυτό, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και πατήστε το όνομά σας στην κορυφή. Επιλέξτε Κωδικός πρόσβασης και ασφάλεια και, στη συνέχεια, στο κάτω μέρος της οθόνης, Επαφή Κληρονομιάς (Legacy Contact). Θα μπορείτε να προσθέσετε έως και πέντε επαφές – κληρονόμους. Τα άτομα στο πρόγραμμα Family Sharing θα προταθούν αυτόματα.
Εντάξει, αλλά τι είναι πραγματικά μια Επαφή Κληρονομιάς;
Με απλά λόγια, είναι κάποιος που μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον Apple λογαριασμό σας και στις πληροφορίες που βρίσκονται σε αυτόν όταν πεθάνετε. Είναι οι φίλοι ή τα μέλη της οικογένειας που εμπιστεύεστε και θέλετε να έχουν αυτά τα δεδομένα. H σύζυγός μου, για παράδειγμα, είναι η επαφή – κληρονόμος μου.
Μια ψηφιακή επαφή κληρονόμος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού σας στο iCloud: τις φωτογραφίες, τα μηνύματα, το email, τις σημειώσεις, τα αρχεία, τις επαφές, τα ημερολόγια, τις εφαρμογές που έχετε λάβει και τα αντίγραφα ασφαλείας της συσκευής σας. (Ακολουθεί μια πλήρης λίστα.) Δεν περιλαμβάνονται: κωδικοί πρόσβασης που είναι αποθηκευμένοι στο κλειδί iCloud και μέσα με άδεια χρήσης, όπως βιβλία ή μουσική ή ταινίες που μπορεί να έχετε αγοράσει.
Τι γίνεται αν θέλω να περιορίσω τα δεδομένα στα οποία έχουν πρόσβαση;
Οχι δεν μπορώ να το κάνω. Τους δίνεις πρόσβαση σε όλα ή τίποτα. Νομίζω ότι είναι λάθος. Ας πούμε ότι απλώς θέλατε να βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας θα είχε πρόσβαση μόνο στις φωτογραφίες και τις σημειώσεις σας; Απλά δεν μπορείτε. Θα έπαιρναν ολόκληρο το πακέτο—μηνύματα, αρχεία κ.λπ. Η Google σάς επιτρέπει να καθορίσετε με μια λίστα ελέγχου τι ακριβώς θέλετε να μοιραστείτε. Ένας εκπρόσωπος της Apple είπε ότι η εταιρεία ήθελε να το κάνει όσο το δυνατόν πιο απλό για τους χρήστες. Η εταιρεία δεν ήθελε οι άνθρωποι να πρέπει να τροποποιούν τις ρυθμίσεις όταν προστίθενται ή αφαιρούνται νέες κατηγορίες δεδομένων.
Πώς αποκτά πρόσβαση μια επαφή κληρονόμος όταν πεθάνω;
Όταν προσθέτετε άτομα ως επαφές παλαιού τύπου, τούς εκχωρείται ένα κλειδί πρόσβασης. Εάν οι επαφές παλαιού τύπου έχουν συσκευές Apple, μπορείτε να τους στείλετε κλειδιά μέσω Μηνυμάτων. Εάν ο δέκτης έχει iOS 15.2 ή μεταγενέστερη έκδοση, το κλειδί θα αποθηκευτεί τοπικά σε μια κρυπτογραφημένη θέση στη συσκευή.
Η Apple διαθέτει επίσης μια επιλογή εκτύπωσης, ώστε να μπορείτε να εκτυπώσετε το κλειδί πρόσβασης και να το δώσετε στην επαφή κληρονόμο σας για αποθήκευση με άλλα σημαντικά έγγραφα.
Στη συνέχεια, όταν πεθάνετε, η επαφή κληρονόμος θα μεταβεί στη διεύθυνση digital-legacy.apple.com. Εκεί θα συνδεθεί με τον λογαριασμό του στο iCloud (ή, αν δεν είναι στο iCloud, θα παράσχει κάποια άλλα στοιχεία επικοινωνίας) και θα εισάγει το κλειδί πρόσβασης. (Μπορεί επίσης να το κάνει απευθείας μέσω των ρυθμίσεων Επαφής Κληρονόμου σε μια συμβατή συσκευή Apple.) Το άτομο θα πρέπει επίσης να ανεβάσει ένα πιστοποιητικό θανάτου, το οποίο στη συνέχεια θα εξετάζεται από το προσωπικό της Apple, συμπεριλαμβανομένων των μελών της νομικής της ομάδας. Κάθε επαφή κληρονόμος που ονομάζετε μπορεί να ζητήσει τα δεδομένα.
Εάν ο έλεγχος ολοκληρωθεί μετά τον έλεγχο της Apple – για το οποίο ένας εκπρόσωπος λέει ότι μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες – στην επαφή κληρονόμος θα σταλεί ένας σύνδεσμος για τη δημιουργία κωδικού πρόσβασης για τον λογαριασμό. Στη συνέχεια, μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να συνδεθεί στον Ιστό ή σε μια συσκευή Apple για πρόσβαση στα δεδομένα.
Είναι αυτό ένα κενό ασφαλείας που κάποιος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί;
Το κλειδί πρόσβασης από μόνο του δεν θα ήταν αρκετό για να μπει στον λογαριασμό σας. Θα χρειαζόταν ένας συνδυασμός του κλειδιού πρόσβασης και ενός πιστοποιητικού θανάτου που θα περάσει από τον έλεγχο της Apple.
Μπορεί η επαφή κληρονόμος μου να κάνει κάτι στον λογαριασμό μου;
Μέρη του λογαριασμού θα απενεργοποιηθούν. Για παράδειγμα, η επαφή σας δεν θα μπορεί να στέλνει μηνύματα ή email. Ωστόσο, ο λογαριασμός θα εξακολουθεί να λαμβάνει μηνύματα. (Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα σε αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν πεθάνει. Έγραψα για το πώς το έκανε αυτό η σύζυγος μου.
Δεν θα μπορούσα απλώς να δώσω στους αγαπημένους μου τους κωδικούς πρόσβασης και ταυτοποίησης μου;
Σίγουρα, θα μπορούσατε και πολλοί άνθρωποι το κάνουν. Ωστόσο, με μια ρύθμιση όπως αυτή της Apple —και παρόμοιες πρακτικές από διαχειριστές κωδικών πρόσβασης και άλλες υπηρεσίες cloud— διασφαλίζετε ότι τα δεδομένα σας δεν είναι διαθέσιμα σε άτομα όσο εξακολουθείτε να είστε «ενεργός χρήστης».
Ποιους πρέπει να επιλέξω ως επαφές κληρονόμους;
Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση. Το άτομο που ονομάζετε ως εκτελεστής της διαθήκης σας μπορεί να μην είναι το άτομο που θέλετε να έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το ιστορικό μηνυμάτων σας.
«Πρέπει να σκεφτείτε ποιος θα θέλατε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας, όταν το σύμπαν των δεδομένων αυξάνεται εκθετικά», λέει η Αλισον Άρντεν Μπεσούντερ, πρόεδρος του τμήματος εμπιστοσύνης και περιουσίας στη δικηγορική εταιρεία της Νέας Υόρκης Goetz Fitzpatrick LLP.
Και πάλι, δεδομένου ότι αποθηκεύουμε τόσους πολλούς διαφορετικούς τύπους δεδομένων με την Apple, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε τι ακριβώς μεταβιβάζεται. Η κ. Μπεσούντερ προτείνει να εντοπίσετε κάποιον που είναι αξιόπιστος καθώς και αρκετά τεχνικά εξοικειωμένος για να μπορεί να το αντιμετωπίσει. Και ενώ ταιριάζω και στις δύο περιγραφές, λυπάμαι, δεν μπορώ να είμαι επαφή κληρονόμος για όλους σας. Καλή τύχη!
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος
Δείτε επίσης: Στάθης Παναγιωτόπουλος: Είχε υλικό για πάνω από 50 γυναίκες (vid)
- Ο Σίνερ προχωρά με άνεση στον 4ο γύρο του Australian Open
- Ανάγκη για απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων, δηλώνει ο πρόεδρος του Λιβάνου
- Μπαράκ Ομπάμα: Τέλος στις φήμες χωρισμού από τη Μισέλ Ομπάμα
- Β. Κικίλιας: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας διακρίνεται για τη σοβαρότητα και την ενότητα
- Σπανούλης: Ευγνώμονες οι μνήμες από τη σπουδαία συνεργασία με τον Σφαιρόπουλο