Ιράκ: Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να πιέζουν στον δρόμο

Ιράκ: Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να πιέζουν στον δρόμο

Οι διαδηλωτές στο Ιράκ σκλήρυναν τη στάση τους σήμερα με την πολιτική τάξη να βρίσκεται σε παράλυση, μεταξύ της πίεσης των φιλοϊρανικών κομμάτων και την ανικανότητα να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό σε μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου.

Και πάλι σήμερα η πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης γέμισε διαδηλωτές και πανό πάνω στα οποία ήταν τοποθετημένα τα πορτρέτα των υποψήφιων για τη θέση του πρωθυπουργού, διαγραμμένα με κόκκινο σταυρό.

Η κυβέρνηση του Ιράκ παραιτήθηκε πριν από σχεδόν ένα μήνα, όμως οι διαδηλωτές θέλουν τα αλλάξει το σύστημα μοιράσματος των θώκων βάσει του δόγματος και κυρίως να τερματιστεί η διαφθορά η οποία σε διάστημα 16 χρόνων έχει καταπιεί σχεδόν τα μισά έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο και ποσό ίσο με το διπλάσιο του ΑΕΠ του Ιράκ.

Η πολιτική τάξη προσπαθεί να συμφωνήσει στο όνομα του νέου πρωθυπουργού. Αν και το κοινοβούλιο έχει ξεπεράσει τη διορία που προβλέπεται βάσει Συντάγματος, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται τα ονόματα των υποψηφίων.

Σήμερα οι βουλευτές πρόκειται να έχουν νέες συζητήσεις.

Το σουνιτικό κόμμα του προέδρου του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι ανακοίνωσε ότι τελικά δεν συμφωνεί στην υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Ανώτερης Εκπαίδευσης Κουσάι αλ Σουχέιλ και ζήτησε στους φιλοϊρανούς συμμάχους του να προτείνουν νέο πρόσωπο.

Ο Άσααντ αλ Αϊντάνι, κυβερνήτης της Βασόρας που προέρχεται από φιλοϊρανικό κόμμα, εμφανίστηκε ως εναλλακτική.

«Εκατό χρόνια, αν χρειάζεται»

«Συνεχώς τα κόμματα μάς παρουσιάζουν έναν νέο υποψήφιο. Όμως εμείς θέλουμε έναν ανεξάρτητο», κατήγγειλε ένας νεαρός διαδηλωτής από την επαρχία Βασόρα. «Είμαστε προετοιμασμένοι η γενική απεργία να διαρκέσει μία, δύο, τρεις ημέρες (…) ακόμη κι εκατό χρόνια αν χρειάζεται», πρόσθεσε.

Στο νότιο Ιράκ πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει στη Νασιρίγια, τη Ντιουανίγια, τη Χίλα, την Κουτ, στην ιερή πόλη Νατζάφ, ενώ διαδηλωτές εμποδίζουν τους δημόσιους υπαλλήλους να πάνε στις δουλειές τους και τα σχολεία να ανοίξουν.

Οι διαδηλωτές απαιτούν νέο Σύνταγμα, νέο εκλογικό νόμο και πλήρη ανανέωση της πολιτικής τάξης, την οποία κατηγορούν για «διαφθορά» και «ανικανότητα».

Σήμερα το κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένο να εξετάσει και πάλι τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, όμως χθες Δευτέρα δεν κατάφερε να συνεδριάσει λόγω έλλειψης απαρτίας.

©Πηγή: amna.gr

Loading