Ο Πάπας Φραγκίσκος συνάντησε σήμερα το βράδυ στο Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, τον πατέρα του Άλαν Κούρντι, του μικρού αγοριού από τη Συρία που πνίγηκε στο Αιγαίο Πέλαγος, και έγινε τραγικό σύμβολο της προσφυγικής κρίσης το 2015.
Οι φωτογραφίες του άψυχου σώματος του τρίχρονου αγοριού που ξεβράστηκε σε μια ακτή της Τουρκίας είχαν προκαλέσει σοκ και συνειδητοποίηση για τα δεινά των προσφύγων του πολέμου στη Συρία.
“Ο Πάπας συνομίλησε επί μακρόν με τον Αμπντουλάχ Κούρντι”, ο οποίος ζει πλέον στο ιρακινό Κουρδιστάν, “και μπόρεσε να ακούσει τον πόνο ενός πατέρα που έχασε την οικογένειά του”, αναφέρει ανακοίνωση του Βατικανού, καθώς για τον Ποντίφικα η υποδοχή των προσφύγων είναι ένα από τα μείζονα θέματα του ποντιφικάτου του.
Ο Άλαν Κούρντι πνίγηκε μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Γκαλίπ και τη μητέρα του Ρεχάνα όταν το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στη μέση του Αιγαίου. Η οικογένεια που καταγόταν από το Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, ήθελε να πάει στον Καναδά.
Ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Ιράκ, την πρώτη ενός προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην ιστορία της χώρας, τελώντας λειτουργία το απόγευμα σε στάδιο του Αρμπίλ ενώπιον χιλιάδων πιστών, καλώντας τους χριστιανούς που παραμένουν στη χώρα να “ανοικοδομήσουν” και να “μην αποθαρρύνονται”.
Αφού προσευχήθηκε για τα “θύματα του πολέμου” στα ερείπια της Μοσούλης, πρώην αυτοανακηρυγμένης “πρωτεύουσας” της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, και μέσα στην πρόσφατα ανακαινισμένη εκκλησία μιας μαρτυρικής πόλης στην πεδιάδα της Νινευή, ο Πάπας χοροστάτησε στη μεγαλύτερη λειτουργία του ταξιδιού του υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Από την Παρασκευή, ο Πάπας ταξίδεψε στη Βαγδάτη, τη Μοσούλη και τη Καρακός στον βασανισμένο από τους τζιχαντιστές βορρά, και υποστήριξε το αγώνα μιας από τις παλαιότερες χριστιανικές κοινότητες, αλλά και μια από τις πιο διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο ενώπιον του μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, θρησκευτική αναφορά των περισσότερων σιιτών μουσουλμάνων.
Σε μια από τις ομιλίες του, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση για “ειρήνη” στη Μέση Ανατολή και “κυρίως στη μαρτυρική Συρία”, όπου μια λαϊκή εξέγερση εξελίχθηκε σε έναν περίπλοκο πόλεμο μόλις πριν από 10 χρόνια, με περισσότερους από 387.000 νεκρούς.
“Είναι ένα ιδιαίτερο ταξίδι επίσης όσον αφορά τις συνθήκες”, τις υγειονομικές και ασφαλείας, δήλωσε ο Ματέο Μπρούνι, εκπρόσωπος του Βατικανού. Όμως, συνεχίζει, είναι “μια χειρονομία αγάπης για αυτήν τη γη και αυτόν τον λαό”, που ο Φραγκίσκος ήθελε να επισκεφθεί από τότε που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προωθήθηκαν στο Ιράκ το 2014 και “κάθε χειρονομία αγάπης είναι πάντα λίγο ακραία”.
Το πρωί της Δευτέρας ο Πάπας θα αναχωρήσει για τη Ρώμη.