Η διάρκειας μιας εβδομάδας προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν άρχισε σήμερα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, και η ψηφοφορία της 21ης Φεβρουαρίου θεωρείται τεστ δημοτικότητας για το ιερατικό κατεστημένο σε μια περίοδο που οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από την Ισλαμική Επανάστση του 1979.
Το Συμβούλιο των Φρουρών, που πρέπει να εγκρίνει τους υποψηφίους, έχει απορρίψει περίπου 6.850 υποψηφιότητες μετριοπαθών ή συντηρητικών προς όφελος σκληροπυρηνικών μεταξύ των 14.000 που είχαν υποβάλει αίτηση για να συμμετάσχουν στις εκλογές.
Επίσης απαγορεύθηκε να θέσει ξανά υποψηφιότητα περίπου το ένα τρίτο των νυν βουλευτών.
«Οι 7.150 υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές άρχισαν σήμερα την προεκλογική εκστρατεία», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Ο ρεαλιστής πρόεδρος Χασάν Ροχανί επέκρινε την απόρριψη υποψηφίων όμως, όπως και ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ζήτησε να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή καθώς η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμά της.
Ο Χαμενεΐ, η υπάτη αρχή στο πολύπλοκο σύστημα διακυβέρνησης των ιερωμένων και περιορισμένης δημοκρατίας, υποστήριξε το Συμβούλιο των Φρουρών, λέγοντας πως στο επόμενο κοινοβούλιο δεν έχουν θέση αυτοί που φοβούνται να μιλήσουν εναντίον ξένων εχθρών.
Οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τις εξωτερικές υποθέσεις ούτε την πυρηνική πολιτική του Ιράν, που αποφασίζεται από τον Χαμενεΐ. Με την απόρριψη μετριοπαθών και κορυφαίων συντηρητικών προσωπικοτήτων, οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Χαμανεΐ είναι πιθανό να κυριαρχήσουν στο κοινοβούλιο.
Μεταρρυθμιστές πολιτικοί είπαν τον Ιανουάριο πως δεν έχουν υποψηφίους για τις 230 από τις 290 έδρες στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας πως τα αιτήματα των Ιρανών για «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές δεν θα ικανοποιηθούν λόγω του μεγάλου αριθμού των απορριφθέντων υποψηφίων.
Το Συμβούλιο επικαλέσθηκε διάφορους λόγους για τις απορρίψεις, όπως «διαφθορά και απιστία στο ισλάμ». Στις εκλογές αυτές έχουν δικαίωμα ψήφου 58 εκατομμύρια από τα 83 εκατομμύρια των Ιρανών.
Ενώ οι υποστηρικτές του κατεστημένου θα ψηφίσουν σκληροπυρηνικούς υποψηφίους, οι μετριοπαθείς καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να κινητοποιήσουν τους δικούς τους υποστηρικτές, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από την αποτυχία του Ροχανί να χαλαρώσει κοινωνικλούς και πολιτικούς περιορισμούς.
Κορυφαία μεταρρυθμιστικά κόμματα είτε διαλύθηκαν είτε απαγορεύθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009, στις οποίες είχε επανεκλεγεί ο σκληροπυρηνικός Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ. Οι αντίπαλοί του υποστήριξαν πως η νίκη του ήταν αποτέλεσμα νοθείας.
Στην Τεχεράνη, που έχει 30 έδρες στο κοινοβούλιο, επικεφαλής των σκληροπυρηνικών υποψηφίων είναι ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Καλιμπάφ, ένας πρώην δήμαρχος της πρωτεύοσυας που κάποτε διοικούσε το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.