Ιράν: Δεν στέλνει νέο πρέσβη στη Σουηδία

Το Ιράν δεν θα πραγματοποιήσει την αποστολή νέου πρεσβευτή στη Σουηδία διαμαρτυρόμενο για το κάψιμο αντίτυπου του Κορανίου έξω από τέμενος της Στοκχόλμης την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν

Ιρακινός πρόσφυγας έκοψε σελίδες από το Κοράνι και τις έκαψε μπροστά από το κεντρικό τέμενος της Στοκχόλμης την Τετάρτη, πρώτη ημέρα της σημαντικής μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα.

propoli

Εναντίον του άνδρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για υποκίνηση σε μίσος.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε την Πέμπτη τον Σουηδό επιτετραμμένο για να καταδικάσει την προσβολή στα πιο ιερά σύμβολα του ισλάμ.

«Αν και οι διοικητικές διαδικασίες για τον διορισμό νέου πρεσβευτή στη Σουηδία έχουν ολοκληρωθεί, η αποστολή του αναβλήθηκε επειδή η σουηδική κυβέρνηση έδωσε άδεια (σε διαδηλωτή να) βεβηλώσει το ιερό Κοράνι», εξήγησε ο Αμιραμπντολαχιάν στο Twitter σήμερα.

Ο Ιρανός υπουργός δεν διευκρίνισε πότε τελικά θα σταλεί ο νέος πρεσβευτής στη Σουηδία.

Αν και η σουηδική αστυνομία έχει απορρίψει στο παρελθόν αιτήματα για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων στο πλαίσιο των οποίων θα καιγόταν το Κοράνι, η δικαιοσύνη ανέτρεψε τις αποφάσεις αυτές επικαλούμενη την ελευθερία του λόγου.

Την Τετάρτη η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι επέτρεψε την διεξαγωγή της διαδήλωσης αυτής εκτιμώντας ότι «οι κίνδυνοι για την ασφάλεια (…) δεν είναι τόσο σοβαροί ώστε να απαγορευτεί», παρά το γεγονός ότι «ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική».

Δείτε επίσης: Λαβρόφ: Στη Βαγδάτη για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και την ενεργειακή συνεργασία

Loading