Ιράν-διαδηλώσεις σε σχολεία: Οι Φρουροί της Επανάστασης καταγγέλλουν “εισβολή” της Δύσης

Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι υποκίνησε “ταραχές” σε αρκετά σχολεία, καταγγέλλοντας “εισβολή πολιτισμική, πολιτική και ασφαλείας” στη χώρα που συγκλονίζεται από ένα κίνημα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί πριν από ένα μήνα.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη γιατί παραβίασε, σύμφωνα με την αστυνομία, τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες, που τους επιβάλλει να φορούν μαντίλα.

propoli

Το κίνημα διαμαρτυρίας επεκτάθηκε τις τελευταίες ημέρες σε σχολεία σε όλη τη χώρα και, σύμφωνα με βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο, μαθητές φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα και μαθήτριες έβγαλαν τη μαντίλα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

“Οι ταραχές είναι το προϊόν των ομάδων προβληματισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία και έχουν επεκταθεί στις σχολικές μας αίθουσες”, δήλωσε ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσέιν Σαλαμί, τον οποίο επικαλείται το Sepah News, η επίσημη ιστοσελίδα των Φρουρών.

“Σήμερα ο εχθρός άνοιξε ένα νέο πεδίο εισβολής πολιτισμικής, πολιτικής και ασφαλείας (…) είναι το πιο σύνθετο πεδίο πολέμου όπου ο εχθρός έχει σοβαρή παρουσία”, κατηγόρησε ο Σαλαμί.

Τη Δευτέρα, η UNICEF εξέφρασε τη “μεγάλη ανησυχία” της μετά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για “παιδιά και εφήβους που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν” στο Ιράν. Όμως σήμερα, ο υπουργός Παιδείας του Ιράν, Γιουσέφ Νουρί, διέψευσε τη σύλληψη μαθητών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Επίσης σήμερα, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι “υποκινεί το χάος” μετά την υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα. Ο ανώτατος ηγέτης, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα του κράτους, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τους “πράκτορές” τους ότι υποκίνησαν το κίνημα διαμαρτυρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Ο πρόεδρος του Ιράν κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι υποκινεί “το χάος και τον τρόμο” στην Ισλαμική Δημοκρατία

Loading