Ιράν: «Είχαμε δικαστική απόφαση για την κατάσχεση του ελληνόκτητου τάνκερ»

Ιράν: «Είχαμε δικαστική απόφαση για την κατάσχεση του ελληνόκτητου τάνκερ»

Το Ιράν ανακοίνωσε την Πέμπτη (06/07) ότι είχε δικαστική απόφαση για την κατάσχεση του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου στα ύδατα του Κόλπου μια μέρα νωρίτερα μετά τη σύγκρουση με ιρανικό σκάφος

Πρόκειται για το ένα από τα δύο τάνκερ που το αμερικανικό Ναυτικό είπε ότι εμπόδισε το Ιράν να καταλάβει.

Το Richmond Voyager, ένα πετρελαιοφόρο υπό σημαία Μπαχάμες, συγκρούστηκε με ιρανικό σκάφος και το ιρανικό ναυτικό είχε δικαστική απόφαση να το κατασχέσει, δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRINN το Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης της επαρχίας Hormozgan του Ιράν, όπως αναφέρει το Reuters.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έστειλε το αντιτορπιλικό USS McFaul με κατευθυνόμενους πυραύλους για να ανταποκριθεί σε κλήση κινδύνου από το Richmond Voyager στα ανοικτά των ακτών του Ομάν σε διεθνή ύδατα. Ανέφερε ότι οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από το δεξαμενόπλοιο να σταματήσει και πυροβόλησαν, αλλά το σκάφος του ιρανικού πολεμικού ναυτικού έφυγε όταν έφτασε το αμερικανικό σκάφος.

Το Ιράν είπε ότι η σύγκρουση του Richmond Voyager με ένα ιρανικό πλοίο με επταμελές πλήρωμα, προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ατόμων και πλημμύρα στο πλοίο και ότι το δεξαμενόπλοιο δεν σταμάτησε μετά το συμβάν. Ο ιδιοκτήτης του ιρανικού πλοίου ζήτησε στη συνέχεια να κατασχεθεί το τάνκερ, ανέφερε το IRINN.

Η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου Chevron (CVX.N) , η οποία διαχειρίζεται το Richmond Voyager, δήλωσε ότι το πλήρωμά της ήταν ασφαλές και το πλοίο λειτουργούσε κανονικά. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε νωρίτερα απαντήσει σε περιστατικό που αφορούσε το πετρελαιοφόρο TRF Moss με σημαία των Νήσων Μάρσαλ στην ίδια περιοχή.

Το Ιράν κατέσχεσε δύο πετρελαιοφόρα μέσα σε μια εβδομάδα, λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Από το 2019, έχει σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων στη ναυτιλία σε στρατηγικά ύδατα του Κόλπου σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Περίπου το 1/5 της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ, ένα σημείο με μεγάλη κίνηση μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης Vortexa.

Δείτε επίσης: Λαβρόφ: Στη Βαγδάτη για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και την ενεργειακή συνεργασία

Loading