«Με πέταξαν στο έδαφος, ένας αστυνομικός με πάτησε στην πλάτη» ανέφερε μια γυναίκα
Για την καταστολή που επικρατεί στο Ιράν μετά τις διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί μίλησαν κάποιοι Ιρανοί που συνελήφθησαν από αστυνομικούς τις τελευταίες 12 μέρες.
«Με πέταξαν στο έδαφος, ένας αστυνομικός με πάτησε στην πλάτη. Με κλώτσησε στο στομάχι, μου έδεσε τα χέρια, με σήκωσε από τα χέρια και με έσπρωξε σε ένα βαν» περιέγραψε η 51χρονη Μαριάμ στο BBC τη στιγμή της σύλληψής της την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη.
«Τα πράγματα είναι χειρότερα από όσα έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Άκουσα τον επικεφαλής μιας ομάδας αστυνομικών να τους ζητά να μην δείξουν κανένα έλεος. Οι γυναίκες αξιωματικοί είναι το ίδιο φρικτές. Μια εξ αυτών με χαστούκισε, με χαρακτήρισε “κατάσκοπο του Ισραήλ” και “πόρνη”» συνέχισε την περιγραφή της η 51χρονη γυναίκα που μίλησε με αλλαγμένο το όνομά της στο βρετανικό δίκτυο.
Υπάρχει ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το οποίο δείχνει αξιωματικούς να ζητούν από τους αστυνομικούς να μη λυπηθούν τους διαδηλωτές.
#Iran: Gunshots were heard in Sardasht tonight as security forces continue to fire live rounds at protesters. Anti-government protests following the killing of Jina Amini have now reached their 11th day.
— POPULAR FRONT (@PopularFront_) September 27, 2022
(via @ErshadAlijani) pic.twitter.com/6fMNGT6Tc1
«Έσπρωξα έναν αστυνομικό και προσπάθησα να ξεφύγω αλλά πολύ γρήγορα ένα δεύτερο άτομο και ένα τρίτο έφτασαν στο σημείο. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα περισσότεροι από 15 μυστικοί αστυνομικοί με χτυπούσαν ανηλεώς.
Μπορούσα να νιώθω τη γεύση του αίματος στο στόμα μου και τα χτυπήματα από taser στο κορμί μου. Με έριξαν στο έδαφος, μου έδεσαν τα χέρια πίσω από την πλάτη και τα πόδια μου με τα κορδόνια των παπουτσιών μου. Ένας από τους αστυνομικούς με χτύπησε στο αριστερό μάτι και μετά με πήγαν μαζί με άλλους κρατούμενους» περιέγραψε στο BBC τη δική του εμπειρία από την καταστολή στο Ιράν ο Σαμ.
#IranProtests2022: Some of the detainees in Karaj. Unknown precise location. pic.twitter.com/RJQc2PKnik
— Ali Kheradpir (@AliKheradpir) September 24, 2022
«Με πέταξαν σε ένα λεωφορείο μαζί με άλλους συλληφθέντες για 1,5 ώρα. Σκεφτόμουν τον ρόλο του Ραΐσι στις εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων και για λίγο μου πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να εκτελούσαν και εμένα» πρόσθεσε ο νεαρός Ιρανός μιλώντας στο BBC.
O Ραΐσι, πάντως, επιμένει ότι όσοι εκτελέστηκαν την δεκαετία του ’80 καταδικάστηκαν με βάσει το ιρανικό δίκαιο.
Η Μαριάμ η οποία είναι γυναίκα 51 ετών μίλησε στο βρετανικό δίκτυο και είπε ότι είναι πολύ γενναία τα κορίτσια που είδε ότι συνελήφθησαν από τα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.
«Τους φώναζαν και έκαναν πλάκα μαζί τους. Τις είδα και πήρα κι εγώ θάρρος. Αυτή η γενιά είναι πολύ διαφορετική από τη δική μου, είναι ατρόμητη».
The worst of all is that women in iran are arrested by other women. It's unbelievable. Here we see a young girl at risk of arrest by older women. I don't even want to imagine how these women treat their daughters…#Iran #IranProtests #MashaAmini #IranianWomenLivesMatter pic.twitter.com/qn3IDvdhM7
— Manolis Giannarakis 🌐 (@ManGiannarakis) September 24, 2022
Άλλο ένα βίντεο στα social media δείχνει συγγενείς συλληφθέντων να συγκεντρώνονται έξω από τη φυλακή Εβίν στη βόρεια Τεχεράνη με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να δουν ή να μάθουν κάτι για τους ανθρώπους τους ή να καταθέσουν έγγραφα για να απελευθερωθούν με εγγύηση.
Ένας εξ αυτών είπε στο BBC ότι οι ιρανικές αρχές τους απείλησαν να μην δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία των ανθρώπων τους που είχαν συλληφθεί «διαφορετικά η κατάστασή τους θα γίνει πολύ χειρότερη».
#Iran: Relatives of detained protesters at Tehran's Evin Prison searching for loved ones.
— Jasmin Ramsey (@JasminRamsey) September 24, 2022
Detainees can be held for months while denied access to counsel + family.
One of many reasons why protesters are demanding change. #OpIran #MahsaAmini #IranRevolution
#مهسا_امینی pic.twitter.com/OiDPlDSwLZ
Οι συλληφθέντες βέβαια μέχρι τώρα δεν μεταφέρονται σε μεγάλες φυλακές, αφού πολλοί απ’ αυτούς είναι κρατούμενοι σε αστυνομικά τμήματα.
«Εμάς μας μετέφεραν σε ένα μικρό αστυνομικό τμήμα. Με έβαλαν μαζί με άλλες 60 γυναίκες σε ένα μικρό δωμάτιο στο οποίο αναγκαστικά ήμασταν όρθιες. Μας είπαν ότι δεν μπορούσαμε να πάμε τουαλέτα και αν πεινάσουμε να φάμε τα κόπρανά μας. Μετά από 24 ώρες όταν αρχίσαμε να φωνάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε, άρχισαν να μας απειλούν ότι αν δεν σταματήσουμε, θα μας βιάσουν» είπε στο BBC η 51χρονη Μαριάμ.
Η Φερεστέχ που είναι κρατούμενη στην Τεχεράνη μίλησε στο BBC για γυναίκες αστυνομικούς οι οποίες απειλούσαν συλληφθέντες λέγοντας:
«Η αξιωματικός που μας κατέγραφε, με ρώτησε το όνομά μου και με αποκάλεσε πόρνη. Όταν παραπονέθηκα μου είπε ότι αν συνεχίσω θα με δώσει σε έναν από τους άνδρες συναδέλφους της να διασκεδάσει μαζί μου».
Διαδηλωτής, τέλος, που κρατήθηκε για δύο ημέρες στην Τεχέρανη μετέφερε στο βρετανικό δίκτυο ότι παρόλες τις αγριότητες, οι νεαροί σε ηλικία διαδηλωτές «κρατάνε ψηλά το ηθικό τους». «Βρέθηκα μαζί με διαδηλωτές ηλικίας κάτω των 25 ετών. Ορισμένοι είχαν και αίματα στα πρόσωπά τους αλλά την ίδια ώρα χαμογελούσαν, συζητούσαν και έκαναν πλάκα με έναν από αυτούς να μου λέει: Είμαστε νικητές γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας».
Δείτε επίσης: Ένταση στην ιρανική πρεσβεία την ώρα της διαδήλωσης (vid)