Ιράν: Η Τεχεράνη ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου

Ιράν: Η Τεχεράνη ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος 25 προσώπων και οντοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εννέα του Ηνωμένου Βασιλείου ως αντίδραση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τη Βρετανία τη Δευτέρα.

Η Τεχεράνη προσάπτει σ’ αυτά τα πρόσωπα και τις οντότητες ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία και τρομοκρατικές οργανώσεις (…), ενθαρρύνουν τη βία εναντίον του ιρανικού λαού» ή «διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για το Ιράν», εξήγησε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ιράν είχε προειδοποιήσει χθες, Τρίτη, ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα ως απάντηση στις νέες κυρώσεις που είχαν αποφασισθεί την προηγουμένη στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της αναταραχής που προκλήθηκε από το θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόσθεσαν 37 πρόσωπα ή οντότητες του Ιράν στον κατάλογο των κυρώσεών τους για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι Βρετανοί πρόσθεσαν από την πλευρά τους πέντε πρόσωπα και δύο οντόητες στον κατάλογό τους.

Στο νέο κατάλογο των ιρανικών κυρώσεων περιλαμβάνονται οκτώ Γάλλοι, μεταξύ των οποίων η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, ο φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί και ο πρώην βουλευτής Ζιλμπέρ Μιτεράν, γιος του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.

Στόχοι των κυρώσεων είναι επίσης τρεις υπεύθυνοι του Charlie Hebdo, του περιοδικού που είχε περιληφθεί ήδη, ως οντότητα, στον προηγούμενο κατάλογο των κυρώσεων. Το σατιρικό έντυπο είχε προκαλέσει στις αρχές Ιανουαρίου την οργή της Τεχεράνης δημοσιεύοντας γελοιογραφίες του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.

Το Radio J, που έχει την έδρα του στη Γαλλία, και η οργάνωση Ευρωπαίοι Φίλοι του Ισραήλ (EFI) είναι μεταξύ των τριών οντοτήτων που στοχοθετήθηκαν.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τα ονόματα έξι ευρωβουλευτών, δύο πρώην ευρωβουλευτών, καθώς και του ακροδεξιού Σουηδοδανού Ράσμους Παλουντάν, ο οποίος το Σάββατο έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου στη Σουηδία, προκαλώντας ζωηρές διαμαρτυρίες στην Άγκυρα και σε πρωτεύουσες του μουσουλμανικού κόσμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Γερμανία: Ανάπτυξη 0,2% και όχι ύφεση αναμένει για το 2023 η κυβέρνηση

Loading

Play