Ιράν: Καταδίκασε τις ΗΠΑ να καταβάλουν 330 εκατ. δολάρια για τον ρόλο τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 1980

Η δικαιοσύνη του Ιράν καταδίκασε σήμερα την αμερικανική κυβέρνηση να καταβάλει 330 εκατ. δολάρια για τη φερόμενη εμπλοκή της στο αποτυχημένο πραξικόπημα το 1980 που είχε στόχο να ανατρέψει την Ισλαμική Δημοκρατία

Μετά την προσφυγή που κατέθεσαν οι οικογένειες των θυμάτων του πραξικοπήματος του Νοζέχ δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε τις ΗΠΑ να καταβάλουν 330 εκατ. δολάρια“, ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων των δικαστικών αρχών του Ιράν Mizan Online.

propoli

Τον Ιούλιο του 1980, έναν χρόνο μετά την ισλαμική επανάσταση, ομάδα αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας σχεδίασε να βομβαρδίσει την κατοικία του αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί και στρατιωτικά κέντρα και να θέσει υπό τον έλεγχό της την κρατική τηλεόραση.

Όμως μία ημέρα πριν την επιχείρηση αυτή περισσότεροι από 120 άνθρωποι συνελήφθησαν για τη φερόμενη εμπλοκή τους στο πραξικόπημα.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των πραξικοπηματιών γύρω από την αεροπορική βάση Νοζέχ, στο δυτικό Ιράν, από όπου θα ξεκινούσε το πραξικόπημα.

Τον Ιούλιο του 2022 κατατέθηκε προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Τεχεράνης από τις οικογένειες των τριών μαρτύρων του πραξικοπήματος του Νοζέχ εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης, επειδή σχεδίασε και εκτέλεσε το πραξικόπημα“, ανέφερε το Mizan Online.
Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού, ανάμεσά τους και ο τελευταίος διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του σάχη, εκτελέστηκαν για τον ρόλο τους στο πραξικόπημα.

Δείτε επίσης: Ρωσικά πολεμικά πλοία απέκρουσαν επίθεση της Ουκρανίας κοντά στην Κριμαία

Loading