Ιράν: Ρεκόρ απαγχονισμών – Πάνω από 300 εκτελέσεις μέσα σε μόνο 5 μήνες

Το θεοκρατικό Ιράν εκτέλεσε πάνω από 300 καταδικασθέντες σε θάνατο φέτος, κυρίως τον Μάιο, και η χώρα καταγράφει ρεκόρ στους απαγχονισμούς τα οποία είχε να σπάσει από το 2015, όπως ανακοίνωσε σήμερα οργάνωση υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 έχουν εκτελεστεί 307 άνθρωποι, ένας αριθμός αυξημένος κατά 75% σε σχέση με τους 5 πρώτους μήνες του 2022.

propoli

Μόνο για τον μήνα Μάιο, εκτελέστηκαν 142 άνθρωποι, 4 ανά ημέρα στην Ισλαμική Δημοκρατία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), που εδρεύει στη Νορβηγία.

Ενδεικτικά, πριν λίγες ημέρες ένας άνδρας που είχε κριθεί ένοχος για «διαφθορά επί της γης», το σοβαρότερο αδίκημα που προβλέπει η σαρία, εκτελέστηκε δημοσίως στο Μαραγέχ.

Ο άνδρας συνελήφθη πριν από περίπου πέντε χρόνια και καταδικάστηκε για αδικήματα που συνδέονταν με «τις σχέσεις του με γυναίκες». Δεν είναι σαφές ωστόσο ποιο ήταν ακριβώς το έγκλημά του.

Το Ιράν είναι η χώρα που κάθε χρόνο πραγματοποιεί τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων στον κόσμο μετά την Κίνα, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία, που καταγγέλλουν αδιαφανείς διαδικασίες και ομολογίες που συχνά έχουν αποσπαστεί διά της βίας, κυρίως μέσω βασανιστηρίων.

Επτά άνδρες απαγχονίστηκαν σε σχέση με τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πολλές μκο δηλώνουν ότι οι απαγχονισμοί έχουν αυξηθεί σε σχέση με υποθέσεις ναρκωτικών ή δολοφονιών, με τις εθνοτικές μειονότητες να έχουν στοχοθετηθεί δυσανάλογα.

«Η εντατικοποίηση των αυθαίρετων εκτελέσεων από την Ισλαμική Δημοκρατία έχει στόχο να διασπείρει τον φόβο στην κοινωνία προκειμένου να εμποδίσει τις διαδηλώσεις και να παρατείνει την κυριαρχία της», δήλωσε ο Μαχμούντ ΑμίριΜογκάνταμ, διευθυντής της IHR.

«Εάν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει πιο σθεναρά στο σημερινό κύμα εκτελέσεων, εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι θα είναι θύματα της φονικής τους μηχανής τους επόμενους μήνες».

Σύμφωνα με την έκθεση, το 59% όσων απαγχονίστηκαν φέτος, δηλαδή 180 άνθρωποι, εκτελέσθηκαν για λόγους που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Πάνω από το 20% των εκτελεσθέντων τον Μάιο, δηλαδή 30 άνθρωποι, ανήκαν στην μειονότητα Μπαλούχ, που είναι κατά πλειονότητα σουνιτική και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Δείτε επίσης: Νότια Αφρική: Η έκθεση για τη φερόμενη ρωσική συμφωνία όπλων αναμένεται σε δυο μήνες

Loading