Ιράν σε Ισραήλ: «Ξεπεράσατε τις κόκκινες γραμμές»

Επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ιράν Έμπραχιμ Ραΐσι τονίζοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν «τραβήξει πολύ μακριά» ενώ ξεκαθάρισε ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα φέρουν και άλλα μέρη στη σύγκρουση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές αυξάνοντας τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που «θα μπορούσε» να έχει ως αποτέλεσμα «να περάσουν στη δράση» κι άλλες πλευρές.

propoli

«Τα εγκλήματα της σιωνιστικής οντότητας, από ανθρωπιστική και στρατιωτική άποψη, ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές και μπορεί να αναγκάσουν άπαντες να δράσουν», δήλωσε ο Ραΐσι σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera.

«Η Ουάσιγκτον μας ζητά να μην κάνουμε τίποτα, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έστειλαν μηνύματα στον Άξονα της Αντίστασης, αλλά έλαβαν ξεκάθαρη απάντηση στο πεδίο της μάχης» πρόσθεσε ο Ραΐσι.

Η Τεχεράνη έχει πάρει το μέρος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς το οποίο είναι σε πόλεμο με το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση που έγινε στα εδάφη του Ισραήλ.

Σε αντίποινα το Ισραήλ βομβαρδίζει έκτοτε αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και πρόσφατα ενέτεινε τους βομβαρδισμούς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Ραϊσί διευκρίνισε ότι «το Ιράν θεωρεί καθήκον του» να υποστηρίξει «τον άξονα της αντίστασης», ο οποίος περιλαμβάνει ένοπλες οργανώσεις, όπως η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Αλλά», πρόσθεσε, «οι οργανώσεις της αντίστασης είναι ανεξάρτητες όσον αφορά τις απόψεις τους, τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους».

Η Ουάσινγκτον από την άλλη κατηγορεί εν μέρει το Ιράν για επιθέσεις οι οποίες στόχευαν τον αμερικανικό στρατό στη Συρία αλλά και στο Ιράκ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου 20 Αμερικανών στρατιωτών.

Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε ηχηρό μήνυμα στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να μην διαπραχθεί καμία νέα επίθεση σε αυτές τις οργανώσεις.

«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητές μας», τις στρατιωτικές, και «γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο αυτές να νικηθούν», προειδοποίησε ο Ραϊσί στη συνέντευξή του στο δίκτυο του Κατάρ.

Λωρίδα της Γάζας: Χιλιάδες άνθρωποι άρπαξαν αλεύρι και άλλα βασικά είδη επιβίωσης από κέντρα διανομής

Στα άκρα βρίσκεται η κατάσταση στη Γάζα, αφού σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών χιλιάδες κάτοικοι μπήκαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή και πήραν αλεύρι και «βασικά είδη επιβίωσης».

«Χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής της UNRWA στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

«Πρόκειται για ανησυχητική ένδειξη ότι αρχίζει να καταρρέει η δημόσια τάξη ύστερα από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας στη Γάζα», τόνισε η UNRWA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Δύο μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ απέκλεισε τη Γάζα και έπαψε να δίνει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα στον παλαιστινιακό θύλακα στον οποίο ζουν 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι. Από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στη Γάζα μόνο 84 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Περισσότεροι Ισραηλινοί στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Χαμάς, ο στρατός του Ισραήλ στέλνει πλέον περισσότερους στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.

«Στη διάρκεια της νύχτας (του Σαββάτου προς σήμερα Κυριακή) αυξήσαμε” τον αριθμό των δυνάμεων του στρατού που εισέρχονται στην Λωρίδα της Γάζας “και αυτές εντάχθηκαν σε αυτές που πολεμούν ήδη εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Αυξάνουμε σταδιακά τις χερσαίες επιχειρήσεις και το εύρος των δυνάμεών μας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», διευκρίνισε.

Δείτε επίσης: Ισραήλ: Δόθηκε εντολή εκκένωσης σε νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας

Loading