Ιράν: Το δικαίωμα στον εμπλουτισμό ουρανίου δεν υπόκειται σε διαπραγμάτευση

Ιράν: Το δικαίωμα στον εμπλουτισμό ουρανίου δεν υπόκειται σε διαπραγμάτευση

Το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου δεν είναι διαπραγματεύσιμο, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, ενόψει ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών στο Ομάν αυτό το σαββατοκύριακο με τις ΗΠΑ για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Αραγτσί απάντησε με τη δήλωσή του αυτή σε σχόλιο που έκανε χθες, Τρίτη, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος δήλωσε ότι η Τεχεράνη πρέπει να σταματήσει και να εξαλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου για να επιτύχει συμφωνία με την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο το σχόλιο αυτό φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις που είχε κάνει την προηγουμένη ο Στιβ Γουίτκοφ στο δίκτυο Fox News, στις οποίες είχε αποφύγει να ζητήσει την πλήρη διάλυση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ προγραμματίζεται να έχουν έναν δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων στο Ομάν το Σάββατο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει με στρατιωτική δράση, αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Πριν από τις συνομιλίες, ο Αραγτσί θα μεταφέρει μήνυμα του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρωσία, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε χθες, Τρίτη, να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία προτίθεται να πάρει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης μελλοντικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με τις ΗΠΑ.

Η εφημερίδα Guardian είχε αναφέρει προηγουμένως ότι η Τεχεράνη αναμένεται να απορρίψει αμερικανική πρόταση για τη μεταφορά των αποθεμάτων της εμπλουτισμένου ουρανίου σε μια τρίτη χώρα, όπως η Ρωσία, στο πλαίσιο ενδεχόμενης συμφωνίας με την Ουάσινγκτον για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Loading

Play