Ιρίνα Σερμπακόβα: “Δεν υπάρχει διπλωματική λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία”

Ιρίνα Σερμπακόβα: “Δεν υπάρχει διπλωματική λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία”

Δεν υπάρχει επί του παρόντος “διπλωματική λύση” στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η Ιρίνα Σερμπακόβα, συνιδρύτρια της ρωσικής ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, που διαλύθηκε από τις ρωσικές αρχές και βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022

Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι δεν υπάρχει διπλωματική λύση με το καθεστώς Πούτιν, όσο είναι ακόμα εκεί“, δήλωσε από το Αμβούργο η Ιρίνα Σερμπακόβα, η οποία εγκατέλειψε τη Ρωσία μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και διαμένει σήμερα στη Γερμανία.

Η λύση που παρουσιάζεται τώρα είναι μια στρατιωτική λύση“, ακόμα κι αν αργότερα, η διπλωματία μπορεί να παίξει ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης, εκτίμησε η Σερμπακόβα, η οποία έλαβε το βραβείο Marion Doenhoff στο Αμβούργο για τα χρόνια της ακτιβιστικής της δράσης στη Ρωσία υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο αυτές οι αποφάσεις, αυτή η διπλωματία θα μπορούν να παρέμβουν μόνο όταν η Ουκρανία εκτιμήσει ότι κέρδισε τον πόλεμο και μπορεί να βάλει τέλος σε αυτόν“, τόνισε.

Σύμφωνα με τη Ρωσίδα ακτιβίστρια, οι πρόωρες εκκλήσεις για ειρήνη είναι “παιδαριώδεις“. “Τίποτα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο“, είπε.

Το βραβείο Marion Doenhoff απονεμήθηκε στην Σερμπακόβα από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Οι προσπάθειες της Ιρίνα Σερμπακόβα δείχνουν τον δρόμο για ένα “καλύτερο μέλλον για τη Ρωσία“, ακόμη κι αν αυτή η προοπτική “φαίνεται ακόμα ανέφικτη“, δήλωσε ο καγκελάριος.

Ο πόλεμος δεν πρέπει να τελειώσει με “μια νίκη για τον ρωσικό επεκτατισμό“, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρωσία θα είναι “πάντα εκεί” μετά το τέλος των εχθροπραξιών, συνέχισε ο Σολτς.

Η οργάνωση Memorial, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022 μαζί με τον Λευκορώσο ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπιαλιάτσκι και το ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες, θα λάβει το βραβείο στο Όσλο το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Η Memorial ιδρύθηκε το 1989 και εργάστηκε επί δεκαετίες για να ρίξει φως στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν υπό το ολοκληρωτικό καθεστώς του Στάλιν και για να διατηρήσει τη μνήμη των θυμάτων του, συλλέγοντας παράλληλα πληροφορίες για την παραβίαση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων στη Ρωσία. Η οργάνωση διαλύθηκε από τη ρωσική δικαιοσύνη στα τέλη του 2021.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Χιλιάδες Ρώσοι επίστρατοι φτάνουν στα μέτωπα

Loading

Play