Ισλανδία: Χιλιάδες σεισμοί, φόβοι για έκρηξη ηφαιστείου

Εκκενώθηκε πόλη κοντά στο ηφαίστειο – Αγωνία για το πώς θα «ξεσπάσει» η έντονη γεωλογική δραστηριότητα.

Η Ισλανδία κήρυξε περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από σειρά σεισμών που προκάλεσαν φόβους για ηφαιστειακή έκρηξη.

propoli

Οι αρχές έδωσαν εντολή στους 4.000 κατοίκους της πόλης Γκρίνταβικ, στα νοτιοδυτικά, να εκκενώσουν την πόλη για προληπτικούς λόγους. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν ανοίξει μεγάλες ρωγμές, άλλη μια ένδειξη ότι επίκειται κάποιο ηφαιστειακό γεγονός.

Δεν πρόκειται για «εκκένωση έκτακτης ανάγκης», τονίζουν οι αρχές, που πάντως καλούν τους πολίτες «να παραμείνουν ήρεμοι, επειδή έχουμε αρκετό χρόνο για να αντιδράσουμε».

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας (ΙΜΟ) εξέφρασε την ανησυχία του ότι μεγάλες ποσότητες μάγματος ανακινούνται κάτω από τη γη και θα μπορούσαν να βγουν στην επιφάνεια. Τονίζει ότι είναι πιθανό το μάγμα να φτάσει και ως την πόλη.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί χιλιάδες δονήσεις γύρω από το ηφαίστειο Φαγκραντάλσφιαλ. Οι περισσότερες είναι επικεντρωμένες στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες, η οποία δεν είχε ηφαιστειακή δραστηριότητα για 800 χρόνια πριν από την έκρηξη του 2021.

Περισσότερες από 20.000 δονήσεις έχουν καταγραφεί στη νοτιοδυτική Ισλανδία από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η Ισλανδία είναι μία από τις πιο ενεργές γεωγραφικές περιοχές στον κόσμο, με περίπου 30 ενεργές ηφαιστειακές περιοχές.

Δείτε (LIVE):

Δείτε επίσης:Αλβανία: Νεκρός 28χρονος ποδοσφαιριστής που κατέρρευσε στο γήπεδο

Loading