Ισλανδία: H μεγαλύτερη «σκούπα» του κόσμου που ρουφά τη ρύπανση μπήκε σε λειτουργία (BINTEO)

Ισλανδία: H μεγαλύτερη «σκούπα» του κόσμου που ρουφά τη ρύπανση μπήκε σε λειτουργία (BINTEO)

Η μεγαλύτερη «σκούπα» του κόσμου, το «Μαμούθ» όπως το αποκαλεί η ελβετική εταιρεία Climeworks, ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ισλανδία.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ειδικό κτίριο το οποίο σχεδιάστηκε, όπως αναφέρει η εταιρεία, για να απορροφά τη ρύπανση που προκαλεί στην ατμόσφαιρα η θέρμανση των πλανητών.

Το «Mammoth» είναι το δεύτερο εργοστάσιο «άμεσης σύλληψης αέρα» που άνοιξε η ελβετική εταιρεία στη χώρα και είναι 10 φορές μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του, την Orca, που άρχισε να λειτουργεί το 2021.

Η «άμεση σύλληψη αέρα», ή DAC όπως είναι τα αρχικά του εγχειρήματος, είναι μια τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για να αναρροφά αέρα και να απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες. Ο άνθρακας μπορεί στη συνέχεια να εγχυθεί βαθιά κάτω από το έδαφος, να επαναχρησιμοποιηθεί ή να μετατραπεί σε στερεά προϊόντα.

Η Climeworks, όπως αναφέρει το CNN, σχεδιάζει να μεταφέρει τον άνθρακα υπογείως, όπου θα μετατραπεί σε πέτρα και θα «κλειδώνει» σε μόνιμη βάση τον άνθρακα. 

Οι επικρίσεις για τη «σκούπα»: Ακριβή, με αβέβαια αποτελέσματα
«Οι κλιματικές λύσεις επόμενης γενιάς όπως το DAC κερδίζουν περισσότερη προσοχή από τις κυβερνήσεις και την ιδιωτική βιομηχανία, καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να καίνε ορυκτά καύσιμα. Οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη στην ατμόσφαιρα έφτασαν σε υψηλό επίπεδο-ρεκόρ το 2023» τονίζει το CNN και προσθέτει:

«Καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται -με καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο και τη φύση-, πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο κόσμος πρέπει να βρει τρόπους για την απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα εκτός από την ταχεία μείωση των ορυκτών καυσίμων. Αλλά οι τεχνολογίες αφαίρεσης άνθρακα όπως το DAC εξακολουθούν να είναι αμφιλεγόμενες. Έχουν επικριθεί ως ακριβές, ενεργοβόρες και αναπόδεικτες σε κλίμακα. Ορισμένοι μάλιστα ανησυχούν, επίσης, ότι θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή από τις πολιτικές για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων.

Αυτή η τεχνολογία «είναι γεμάτη αβεβαιότητες και οικολογικούς κινδύνους», δήλωσε η Λίλι Φερ, διευθύντρια του προγράμματος ορυκτών οικονομίας στο Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου.

Πώς λειτουργεί το «Μαμούθ»

Η Climeworks ξεκίνησε να κατασκευάζει το Mammoth τον Ιούνιο του 2022 και η εταιρεία λέει ότι είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο τέτοιου τύπου στον κόσμο. Έχει αρθρωτό σχεδιασμό με χώρο για 72 «δοχεία συλλογής» -τα μέρη κενού του μηχανήματος που «συλλαμβάνουν» άνθρακα από τον αέρα- τα οποία μπορούν να στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο και να μετακινούνται εύκολα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12 από αυτά, ενώ άλλα πρόκειται να προστεθούν τους επόμενους μήνες.

Το Mammoth θα μπορεί να «τραβήξει» 36.000 τόνους άνθρακα από την ατμόσφαιρα ετησίως σε πλήρη δυναμικότητα, σύμφωνα με την Climeworks. Αυτό ισοδυναμεί με το να βγουν περίπου 7.800 αυτοκίνητα με φυσικό αέριο εκτός δρόμου για έναν χρόνο.

Loading

Play