Ισπανία: Διαδηλώσεις ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Ισπανία: Διαδηλώσεις ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες Παρασκευή στη Μαδρίτη και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Ισπανίας για να καταγγείλουν τη βία κατά των γυναικών και να ζητήσουν τη λήψη περισσότερων μέτρων για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.

Υπό βροχή και καταιγίδα, χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης, έπειτα από πρωτοβουλία οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «μας δολοφονούν», διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «δεν υπάρχει δικαιολογία» και «οι ζωές των γυναικών έχουν σημασία».

Πολλοί κρατούσαν κεριά, φανάρια, φακούς, ή κινητά τηλέφωνα που άναψαν για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως το Σαν Σεμπαστιάν στα βόρεια, τη Σεβίλλη στα νοτιοδυτικά και τα Κανάρια Νησιά.

Αυτές οι διαδηλώσεις έρχονται έπειτα από πολυάριθμα περιστατικά βιασμών που προκάλεσαν σάλο και μετά από την αύξηση του αριθμού των γυναικών που δολοφονήθηκαν από συντρόφους ή πρώην συντρόφους τους.

«Αυτό το καλοκαίρι ήταν βάρβαρο, και τα στοιχεία για τη βία (κατά των γυναικών) είναι τρομακτικά για ένα κράτος που διαθέτει πρωτοποριακούς νόμους στον τομέα αυτό» δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser η Κοβαδόνγα Πέρεμαρτς, εκπρόσωπος των διοργανωτών των διαδηλώσεων.

Σαράντα δύο γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς στην Ισπανία σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων 19 το καλοκαίρι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το 2004 τον πρώτο νόμο στην Ευρώπη κατά της βίας κατά των γυναικών, προβλέποντας δωρεάν νομική βοήθεια για τα θύματα και ειδικά δικαστήρια για τις υποθέσεις.

Στα τέλη του 2017, ευρωβουλευτές ενέκριναν ομόφωνα και άλλα μέτρα για την ενίσχυση του αρχικού νόμου.

Παρά τις εν λόγω νομοθετικές διατάξεις, 1.017 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στην Ισπανία από συντρόφους ή πρώην συντρόφους τους από την αρχή της επίσημης καταγραφής αυτών των δολοφονιών το 2003.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play