Ισπανία: Μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές – Στάχτη 12.800 στρέμματα δάσους

Τεράστια οικολογική καταστροφή έχει προκληθεί στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Τενερίφη, εκεί όπου πάνω από 12.800 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Τρίτης και μέχρι σήμερα έχει κάψει περίπου 128.000 στρέμματα δάσους μέσα στο εθνικό πάρκο γύρω από το ηφαίστειο Τέιδε της Τενερίφης, την υψηλότερη κορυφή της Ισπανίας.

propoli

Η προσπάθεια να κατασβεστεί εμποδίστηκε από το δύσκολο ανάγλυφο του εδάφους –που αποτελείται από απότομα φαράγγια και γκρεμούς– και από τον πρόσφατο καύσωνα που ξέρανε το πευκοδάσος.

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας», δήλωσε σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της περιφέρειας των Κανάριων Νησιών, Φερνάντο Κλαβίχο, στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

«Σήμερα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, σταθεροποιώντας τις περιμέτρους [της φωτιάς]. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για έλεγχο, θα δούμε αν μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε.

Οι Αρχές επέτρεψαν χθες Κυριακή σε μερικούς από τους 12.000 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τα χωριά Αράφο και Καντελάρια να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είπε ο Κλαβίχο. 

Σχεδόν σίγουρος ο εμπρησμός

«Αξιολογούμε την κατάσταση, καθώς το βορειοανατολικό τμήμα έχει ηρεμήσει, και ελπίζουμε πως οι πτήσεις των αναγνωριστικών αεροπλάνων θα μας επιτρέψουν να δώσουμε στους εκκενωθέντες καλά νέα», πρόσθεσε και σημείωσε πως η φωτιά οφείλεται σχεδόν σίγουρα σε ανθρώπινο χέρι και είπε πως η αστυνομία διεξάγει έρευνα για την ταυτοποίηση και σύλληψη των εμπρηστών.

Στο μεταξύ, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET ανέφερε πως ένας ακόμη καύσωνας θα επηρεάσει την ηπειρωτική Ισπανία σήμερα, αυξάνοντας περαιτέρω τους κινδύνους για πυρκαγιές. Ωστόσο, ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα η Τενερίφη να δει κάποιες βροχοπτώσεις αργότερα σήμερα.

Δείτε επίσης: Επίδομα παιδιού ΟΠΕΚΑ: Ανοιχτή μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Loading