Ισπανία: Νέος πρωθυπουργός με απόλυτη πλειοψηφία ο Πέδρο Σάντσεθ

Στον πρωθυπουργικό θώκο για δεύτερη θητεία θα καθίσει οριστικά ο Πέδρο Σάντσεθ, καθώς εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία με 179 θετικές ψήφους.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, 8 κόμματα του κοινοβουλίου της Ισπανίας στήριξαν τον Πέδρο Σάντσεθ ως πρωθυπουργό. Απέναντί του βρέθηκαν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η ακροδεξιά Vox και ένας βουλευτής του κόμματος της Ναβάρρας, συγκεντρώνοντας 171 ψήφους κατά.

propoli

Έτσι, η πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα στον βασιλιά Φελίπε και κατά πάσα πιθανότητα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του κεντροαριστερού συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει αύριο Παρασκευή (17.11.2023) ή το ερχόμενο Σάββατο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία «χρυσώνοντας το χάπι» της «αμνηστίας» στους πρωταγωνιστές του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο Σάντσεθ είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα του 2017 ως «τη μεγαλύτερη θεσμική κρίση» που έχει ζήσει η Ισπανία από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

Ωστόσο, στη χθεσινή ομιλία του, υπεραμύνθηκε του προτεινόμενου νόμου περί αμνήστευσης των Καταλανών αυτονομιστών, εκτιμώντας πως ο «διάλογος» και η «συγγνώμη» είναι απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να «επουλωθούν οι πληγές» που παραμένουν ανοικτές από την περίοδο της απόπειρας απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία το 2017.

Δείτε επίσης: Στην Ισπανία για το συνέδριο του PES ο Ανδρουλάκης – Συναντήθηκε με Σάντσεθ

Loading