Ισπανία: Συμφώνησαν κυβέρνηση, εργοδότες και συνδικάτα για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

Ισπανία: Συμφώνησαν κυβέρνηση, εργοδότες και συνδικάτα για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τις μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις, τη CEOE και τη CEPYME (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) και με τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, τις Εργατικές Επιτροπές (CCOO) και τη Γενική Ένωση Εργαζομένων (UGT)

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας με την εργοδοσία και τα εργατικά συνδικάτα, μερικές ημέρες πριν ξεπεραστεί η προθεσμία που έχουν ορίσει οι Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία στο θέμα των κοινωνικών σχέσεων που επιτρέπει την εναρμόνιση της ισπανικής αγοράς εργασίας με την ευρωπαϊκή αγορά», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας της Ισπανίας όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Είναι μια ιστορική ημέρα για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της χώρας μας», ανέφερε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εργασίας, η προερχόμενη από τους Ποδέμος, Γιολάντα Ντιάθ, που είχε θέσει ως προτεραιότητα τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά είναι γνωστό ότι ο στόχος της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ ήταν να επανεξετάσει τη μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε το 2012 από τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές της, είχε εκτοξεύσει την εργασιακή αβεβαιότητα σε μια χώρα που διατηρεί το ευρωπαϊκό ρεκόρ στο ποσοστό προσωρινών συμβάσεων.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τις δυο μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις, τη CEOE και τη CEPYME (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) και με τα δυο μεγάλα εργατικά συνδικάτα, τις Εργατικές Επιτροπές (CCOO) και τη Γενική Ένωση Εργαζομένων (UGT).

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντεθ και οι κοινωνικοί της εταίροι είχαν ξεκινήσει μάχη με τον χρόνο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πίεζε για τη μεταρρύθμιση σε αντάλλαγμα για το μεγάλο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, του οποίου η Ισπανία είναι μια από τους μεγαλύτερους δικαιούχους με 140 δισεκατομμύρια ευρώ και το περίμενε στο τέλος της χρονιάς.

Το νομοσχέδιο που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις αναμένεται να υιοθετηθεί την Τρίτη κατά τη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου του 2021.

Δείτε επίσης: To brain drain θέλει να αντιστρέψει η Κροατία: Προσφέρει οικονομικά κίνητρα για να επιστρέψουν οι Κροάτες μετανάστες

Loading

Play