Ισπανία: Υποχρεωτική η μάσκα μέχρι το τέλος του κορονοϊού

Ισπανία: Υποχρεωτική η μάσκα μέχρι το τέλος του κορονοϊού

Ο Υπουργός Υγείας της Ισπανίας Σαλβαδόρ Ίγια, τόνισε στην ανακοίνωση του, την υποχρεωτική χρήση μάσκας εωσότου ο κορονοϊός «νικηθεί οριστικά».

Την επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ στους πολίτες που δεν φοράνε τη μάσκα σε δημόσιους ή κλειστούς χώρους, όπως τα καταστήματα, όταν δεν μπορούν να τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας, διευκρίνισε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Θα παραμείνει επίσης υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα αεροσκάφη, τα τρένα ή τα ιδιωτικά οχήματα όπου οι επιβάτες δεν μένουν στο ίδιο σπίτι.

Η χρήση της μάσκας σε άτομα άνω των 6 ετών, επιβλήθηκε από τις 21 Μαΐου στους δημόσιους και κλειστούς χώρους εφόσον δεν είναι δυνατή η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων, ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν υποχρεωτική από τις 4 Μαΐου.

Η διατήρηση της μάσκας αποτελεί ένα μέρος μέτρων που ανακοίνωσε ο Υπουργός σήμερα με σκοπό τη μάχη ενάντια στον νέο κορονοϊό. Η κατάσταση συναγερμού είναι προγραμματισμένη να αρθεί στις 21 Ιουνίου.

Η δήλωση του υπουργού:

«Αυτά τα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται μέχρι να νικήσουμε οριστικά τον ιό, δηλαδή όταν έχουμε στη διάθεσή μας μια αποτελεσματική θεραπεία ή ένα εμβόλιο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Ίγια διαβεβαίωσε ότι μόλις αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης την 21η Ιουνίου, η ελευθερία των μετακινήσεων θα αποκατασταθεί στη χώρα, ακόμα και για τους κατοίκους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, των πλέον πληγέντων πόλεων από την πανδημία.

Στις 21 Ιουνίου, «εφόσον η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρθεί, όπως προβλέπεται, οι μετακινήσεις θα γίνονται χωρίς περιορισμούς στη χώρα μας», υπογράμμισε, ενώ αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι Ισπανοί δεν μπορούν να βγουν εκτός της περιφέρειάς τους.

Εκτός της χρήσης μάσκας, το διάταγμα που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει μέτρα πρόληψης στο επαγγελματικό περιβάλλον, όπως «η οργάνωση των θέσεων εργασίας ή η κυκλική εργασία προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός», πρόσθεσε.

Τέλος, για να διασφαλίζεται η ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων, οι αεροπορικές εταιρείες ή οι χερσαίες συγκοινωνίες θα πρέπει από την πλευρά τους να τηρούν τα δεδομένα των επιβατών τους για «τουλάχιστον 4 εβδομάδες».

Loading

Play