Ισπανία: Υποχρεωτική και πάλι η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να καταστήσει εκ νέου υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων COVID-19 αυξάνεται, πλησιάζοντας μάλιστα τις 50.000 μέσα σε 24 ώρες, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ

Η χρήση μάσκας ξαναγίνεται υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους“, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το μέγαρο Μονκλόα, έδρα της ισπανικής κυβέρνησης.

propoli

Στο κείμενο δεν διευκρινίζεται πότε θα υλοποιηθεί το μέτρο, όμως έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται αύριο Πέμπτη, για να εγκρίνει αυτό το διάταγμα, προκειμένου η χρήση μάσκας σε υπαίθριους χώρους να ισχύσει τα Χριστούγεννα όπου γίνονται πάντα σε σημαντικές συγκεντρώσεις.

Η ανακοίνωση έγινε ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η διαδικτυακή έκτακτη σύνοδος ανάμεσα στον πρωθυπουργό Πάμπλο Σάντσεθ και τους προέδρους των αυτόνομων περιφερειών της χώρας όπου συζητούνται μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα.

Η Ισπανία, από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στον εμβολιασμό, κατέγραψε χθες, Τρίτη, 49.823 νέες μολύνσεις Covid19 μέσα σε 24 ώρες και η, πιο μεταδοτική, παραλλαγή Όμικρον αποτελεί πλέον το 50% των νέων μολύνσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η επίπτωση 14 ημερών ήταν την Τρίτη 695 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, ένας αριθμός σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερος εκείνου της 1ης Δεκεμβρίου.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων έχει ξεπεράσει πλέον τα 5,5 εκατομμύρια και εκείνος των θανάτων πλησιάζει τις 89.000 σε μια χώρα με σχεδόν 47 εκατομμύρια κατοίκους.

Προς το παρόν, αυτό το νέο κύμα (το έκτο στην Ισπανία) παραμένει λιγότερο σοβαρό από τα προηγούμενα: το 15% των μονάδων εντατικής θεραπείας ήταν κατειλημμένες από ασθενείς Covid χθες, έναντι 30% στα μέσα Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Στην Ισπανία, η υγεία παραμένει στην αρμοδιότητα των περιφερειών, όμως η χρήση μάσκας μπορεί να επιβληθεί απευθείας από την εκτελεστική εξουσία με διάταγμα.

Ένα άλλο μέτρο που περιλαμβάνεται στο διάταγμα που θα εκδοθεί, είναι η διάρκεια της ισχύος του εμβολιασμού θα ορίζεται από την Φεβρουαρίου στους 9 μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης.

Η Ισπανία περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού: το 89,7% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η χώρα ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη που ξεκίνησε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 51 ετών στις 15 Δεκεμβρίου.

Δείτε επίσης: Ισπανία: Ρεκόρ κρουσμάτων με 49.823 μολύνσεις σε μία ημέρα – Οι μισές αποδίδονται στην Όμικρον

Loading