Ισραήλ: Η εκλογή Ραΐσι στην προεδρία του Ιράν πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον κόσμο

Η σημερινή τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ για τις πολιτικές εξελίξεις στο Ιράν.

Η εκλογή του Εμπραχίμ Ραΐσι στην προεδρία του Ιράν «θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία» στον κόσμο, τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, με κατηγορίες προς τον υπερσυντηρητικό νεοεκλεγέντα πρόεδρο πως είναι προσηλωμένος στο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

propoli

“Ο Εμπραχίμ Ραΐσι δεσμεύτηκε υπέρ του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος που εξελίσσεται γοργά, η εκλογή του αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις επικίνδυνες προθέσεις του Ιράν και θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας», ανάρτησε στο Twitter ο Λιορ Χαϊάτ συμπληρώνοντας ότι το Ιράν εξέλεξε τον πιο εξτρεμιστή πρόεδρο από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο 60χρονος Ραΐσι, που είναι επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής, επικράτησε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών σε κλίμα γενικής δυσφορίας για την κρίση του Ιράν, οικονομική και κοινωνική.

Ο ίδιος κληρονομεί μία χώρα βυθισμένη στην οικονομική κρίση, ως συνέπεια των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσινγκτον στο Ιράν μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει το 2018 τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Συμφωνία που υπεγράφη το 2015 στην Βιέννη.

Παρότι ανήκει σε πολιτικό ρεύμα που χαρακτηρίζεται από αντιαμερικανισμό και γενική απόρριψη της Δύσης, ο Ραΐσι υπενθύμισε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι προτεραιότητά του είναι η άρση των κυρώσεων για την έξοδο του Ιράν από το τέλμα.

Συνεπώς, η εκλογή του δεν προβλέπεται να επιφέρει συνέπειες στις συνομιλίες για τη διεθνή πυρηνική συμφωνία οι οποίες βρίσκονται σε  πλήρη εξέλιξη.

Επιπλέον, η λύση θα είναι ο συνδυασμός της άρσης των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά τη Τεχεράνης έχοντας για αντάλλαγμα την επαναφορά του Ιράν σε καθεστώς πλήρους τήρησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε βάσει της συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν ότι κινείται για να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά ότι φιλοδοξεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και διατρανώνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς.

«Οφείλουμε να προετοιμασθούμε γρήγορα για μία επιστροφή στην πυρηνική ιρανική συμφωνία», δήλωσε  ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, επισημαίνοντας ότι «το Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει την πυρηνική βόμβα».

Δείτε επίσης: Bρετανία: Οπαδοί της Σκωτίας καθάρισαν πλατεία που λέρωσαν πριν το βρετανικό ντέρμπι

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading