Κατάργηση του πράσινου πιστοποιητικού για τους εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού και τους νοσήσαντες πρόκειται να ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ
Αρκετοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες ότι το πράσινο πιστοποιητικό, ή αλλιώς πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι περιττό, δεδομένου του σημερινού υψηλού ποσοστού μολύνσεων από κορονοϊό στο Ισραήλ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.
Ορισμένοι προειδοποίησαν μάλιστα ότι το πιστοποιητικό δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που κάνει τους ανθρώπους να παραμελούν άλλες προφυλάξεις.
Παρ’ όλα αυτά, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε την Κυριακή να επεκτείνει την ισχύ του πιστοποιητικού για τους περισσότερους χώρους για μια επιπλέον εβδομάδα, στα σχολεία μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου και στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης μέχρι την 1η Μαρτίου.
Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Υγείας δήλωσαν ότι η παράταση αποσκοπούσε κυρίως στο να δοθεί χρόνος στο υπουργείο να οριστικοποιήσει τη δική του σύσταση, η οποία είναι η πιθανή κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή τουλάχιστον η μεγάλη μείωση του αριθμού των χώρων όπου απαιτείται.
Το υπουργείο αναμένεται να γνωστοποιήσει την πρότασή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2 αυτή την εβδομάδα.
«Χρειαζόμαστε άλλη μια εβδομάδα, τόσο για να αναλύσουμε τα δεδομένα όσο και για να σκεφτούμε ποιες αλλαγές θέλουμε να κάνουμε», δήλωσε μια πηγή, προσθέτοντας ότι το υπουργείο επανεξετάζει όχι μόνο το πράσινο πιστοποιητικό αλλά και άλλους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις.
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι το υπουργείο περιμένει να ολοκληρωθεί η ανάλυση της δυναμικής των μολύνσεων με κορονοϊό μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων πριν λάβει την τελική του απόφαση. Λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Όμικρον, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει αρχίσει να φαίνεται όλο και πιο άσχετο, μεταδίδει η Haaretz.
Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στο Ισραήλ έφτασε τα 1,6 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το σύνολο των κρουσμάτων που καταμετρήθηκαν όλο το 2021. Αυτό, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, καθιστά όλο και πιο προφανές ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, ούτε φαίνεται να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό.
«Δεν είναι δυνατόν σήμερα να βασιστούμε στον εμβολιασμό ή στην ανάκαμψη [από τον ιό] για την πρόληψη των μολύνσεων. Φαίνεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον αποτελεσματικό», κατέληξε την περασμένη Τρίτη η συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης του Ισραήλ για τον κορονοϊό. Αντίθετα, ανέφερε, «θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση μασκών».
Ομοίως, σε συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου, η ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεδομένης της αλλαγής στην εικόνα της νοσηρότητας και της χαμηλής αποτελεσματικότητας της τρίτης δόσης εμβολίου, το πιστοποιητικό εμβολιασμό δεν παρέχει πλέον αποτελεσματική λύση έναντι της μετάλλαξης Όμικρον σε εσωτερικούς χώρους».
Επιπλέον, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος «να δημιουργηθεί μια ψευδής αίσθηση προστασίας στους κατόχους του πιστοποιητικού, ιδίως σε δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο επικίνδυνη συμπεριφορά και μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης.»
Δείτε επίσης: Ιταλία: Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 50 ετών
- Η Αρκτική ως κλειδί για την ειρηνική λύση του πολέμου στην Ουκρανία
- Αποφασιστική δράση κατά των Χούθι από τον Νετανιάχου
- Χριστούγεννα στην Ελλάδα: Κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς
- Λουτσέσκου: Μία ενδιαφέρουσα χρονιά γεμάτη προκλήσεις
- Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Οι προκλήσεις της βασιλικής ζωής και η οικονομική αποτυχία τους