Ιστορική συμφωνία ΕΕ-Κίνας για 100 προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, μεταξύ των οποίων και ελληνικά

Ιστορική συμφωνία ΕΕ-Κίνας για 100 προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, μεταξύ των οποίων και ελληνικά

«Ιστορική» χαρακτηρίζει η ΕυρωπαΪκή Επιτροπή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Κίνα, σύμφωνα με την οποία, εκατό ευρωπαϊκά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, μεταξύ των οποίων και ελληνικά – όπως η φέτα και το ούζο – καθώς και 100 κινεζικά προϊόντα, επίσης γεωγραφικής ένδειξης, θα προστατεύονται εις το εξής από «απομιμήσεις και σφετερισμό».
Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα και η ιστορική αυτή συμφωνία αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας και στις δύο πλευρές, ενώ αποτελεί απτό παράδειγμα «της προσήλωσης  αμφοτέρων των πλευρών στους διεθνείς κανόνες ως βάση των εμπορικών σχέσεων», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η συμφωνία καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε στενά με τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους μας, όπως η Κίνα. Είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, καθώς ενισχύει την εμπορική μας σχέση, ωφελεί τους γεωργικούς και διατροφικούς τομείς μας και τους καταναλωτές και στις δύο πλευρές»,δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν , τονίζοντας ότι «τα ευρωπαϊκά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη φημίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο για την ποιότητά τους  και οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν υψηλότερο τίμημα, καθώς εμπιστεύονται την προέλευση και την αυθεντικότητά τους».
Η σημασία της συμφωνίας αναδεικνύεται από το γεγονός ότι η Κίνα αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, (12,8 δισ. ευρώ το 12μηνο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Αυγούστου 2019) και τον  δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τις εξαγωγές ενωσιακών προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αγροαδιατροφικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών, αντιπροσωπεύοντας το 9 % της αξίας τους.
Επιπλέον η Κίνα είναι μια αγορά με προοπτικές υψηλής ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά, δεδομένου ότι η αυξανόμενη μεσαία τάξη της δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα εμβληματικά, υψηλής ποιότητας και γνήσια ευρωπαϊκά προϊόντα. 
Ο κατάλογος της ΕΕ με τις γεωγραφικές ενδείξεις που θα προστατευτούν στην Κίνα περιλαμβάνει προϊόντα με ονομασίες όπως Cava, Champagne, Φέτα, Irish whiskey, Münchener Bier, Ούζο, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma και Queso Manchego. Όσον αφορά τα κινεζικά προϊόντα, ο κατάλογος περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τις ονομασίες Pixian Dou Ban (πάστα φασολιών Pixian), Anji Bai Cha (λευκό τσάι Anji), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (πιπερόριζα Anqiu).
Η αγορά γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 74,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 15,4 % των συνολικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών της ΕΕ.
Η συμφωνία αναμένεται να αρχίσει να ισχύει πριν από το τέλος του 2020.
Τέσσερα έτη αφού η συμφωνία αρχίσει να ισχύει, το πεδίο εφαρμογής της θα επεκταθεί ώστε να καλύψει άλλες 175 ονομασίες γεωγραφικών ενδείξεων και από τις δύο πλευρές.
Ν.Μ.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play